Pasi Ahtiainen: Jokakelin mies

Jokakelin mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Niilo Rautamo on opettaja. Tavallisessa koulussa, tavallisille oppilaille. Hän on aviossa, heillä on tilaston mukaiset kaksi lasta ja omakotitalo kymmenien samanlaisten vieressä. Niilo ei oikein tiedä, mikä mättää. Asiat saavat oudon, mutta jo elämän kannalta mielenkiintoisen käänteen, kun Niilo putoaa tuolilta työpaikalla. Lääkärin mukaan hän sai aivotärähdyksen ja sehän vaatii lepoa ja sairaslomaa.

Niilo nauttii parista rauhallisesta päivästä, mutta sitten alkaa ahdistaa. Hän etsii jotain, joka säväyttäisi hänet toimimaan ja tekemään jotakin, kapinoimaan tätä tasapaksua ja tylsää, tavallista elämää vastaan. Netistä löytyy Anarkofeministisen Kansanseuran kokouskutsu. Sinne! Niilo saakin sekä aitoa suomalaista anarkistiseuraa että myöhemmin välineitä ja ohjeet anarkian käytännön harjoittamiselle. Mikä olisikaan paras paikka kuin koulu: historianopetus saa peräti outoja piirteitä, samoin rakennettava maan pienoismalli. Lisäksi Niilo pyrkii toteuttamaan muitakin harjoituksia sikäli kuin kantti antaa periksi. Vaalivilppiäkin tulee harrastettua ja lopulta syttyy tulipalo, kemian ainesten käyttäytyessä kuten pitääkin.

Tässä Niilo pelästyy ja ryntää pakoon, mutta onneksi anarkistiseuran jäsen pelastaa hänet. Kohta hän on mukana nuorempien anarkistien kanssa jossain Itä-Suomessa. Solun jäsenet hoippuvat humalassa, mutta tarkoituksena on ryhtyä merirosvoiksi järvellä ja elää täysin tasavertaisina, ryöstäen ja rosvoten. Jotenkin tämä ei oikein istu kotimaamme tyynen järven rantaan eikä järvellekään kovin kauan. Vain yksi kunnon rosvous ja pari yritystä, runsaasti alkoholia, saunomista, mölkkyä ja aitoa anarkismia itäsuomalaisen punkkarin humalaisin vaatimuksin.

Poliisi palauttaa lopulta sekä Niilon että pojat ruotuun, tosin miellyttävän joviaalisti toimien. Niilo palaa entiseen elämäänsä muuttuneena miehenä. Hän saattaa jopa ostaa jäätelön noin vain – hetken mielijohteesta ja toteuttaa muitakin mielitekojaan. Hän on vapaa, suomalainen mies. Hän päättää myös todistaa sen sukulaisille ja kotijoukoille omalla vaatimattomalla, mutta taatusti mieleenjäävällä manifestillaan…

Kirja saa aikaan itkunaurua sekä lukijassa toivottavasti jonkinlaista halua poiketa valmiiksi tallatulta polulta. Esikoisteokseksi opus on aivan mainio. Tosin sivuhahmot ovat melko epäuskottavia, mutta onhan Niilollakin aivot tärähtäneet! Itse pidän tätä tavallaan myös vastalauseena paikalleen jämähtämiselle ja tyytymiselle siihen, mitä juuri nyt on. Tee jotain mieluummin kuin jätä tekemättä ja uskalla elää omaa elämääsi!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...