Viveca Sten: Juhannusmurha

Juhannusmurha

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vaihteeksi dekkari, jossa ei ole sarjamurhaajaa! Viveca Stenin uusin suomennettu kirja on neljäs Sandhamnin murhat -sarjassa ja kertoo Victorista, jonka elämä saa surullisen lopun nuorison viettäessä juhannusta. Viini ja väkevät virtaavat, parisuhteita lopetetaan ja aloitetaan, eikä homma oikein ole hanskassa: yksi ja toinen örveltää ja sammuu.

Huonoimmin käy siis 16-­vuotiaalle Victorille, joka löydetään surmattuna seuraavana aamuna, eikä kukaan nuorista juhlijoista näytä tietävän tai muistavan, mitä oikein tapahtui. Tutkimusten johtoon asettuu vanha tuttu Thomas Andreasson, ja tietysti myös Nora Linde häärii mukana. Victorin pitkäaikainen kaveri Tobbe joutuu huomion keskelle, sillä hänet on nähty Victorin luona joskus juhannusyönä, mutta saattaisiko hän todella murhata parhaan ystävänsä? Ja onko nuorten juhlissa ollut alkoholiakin vahvempia aineita mukana?

Jo Sotilaiden salaisuudet ­-romaanissa Sten oli onnistunut parantamaan kerrontaansa sarjan edellisiin osiin nähden, ja tuo kehityskulku jatkuu ilahduttavasti edelleenkin. Rakenne on selkeä, mutta mielenkiintoinen: tällä kertaa ei ole mukana sitä dekkareissa nykyään niin tavallista kursiivilla painettua salaperäistä sisäkertomusta, vaan kronologisen kerronnan keskeyttävät juhannusyön kokijoiden minämuotoiset osuudet. Myös päähenkilöiden kuvauksen kehittely sujuu hyvin: sarjan alkuosissa heitä vaivannut juppimaisuus on vähitellen haihtunut kokonaan, ja molemmat ovat perhe-­ ja parisuhdekuvioineen ihan inhimillisiä, tai ainakin melkein.

Olen nähnyt kirjasta tehdyn tv­-elokuvan, ja siitäköhän mahtaa johtua, että saariston juhannus tuntui romaaniakin lukiessa olevan intensiivisesti läsnä. Kesäkirjaksi siis mitä sopivin.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...