Keskusteluja kuolemansellissä

Carina Bergfeldt: Keskusteluja kuolemansellissä

Olipa vaikuttava kirja, huokaan, kun lopetan pitkän lukuprosessin. Ei tätä kirjaa kerralla nielaista, kuukausi kuluu sulatellessa – vähintään. Puhutaan sentään elämästä ja kuolemasta: pastori kyselevän kirjantekijän kanssa ja ennen kaikkea kuolemaan tuomittujen kanssa. Kirjantekijä on ruotsalainen tv-toimittaja Carina Bergfeldt, s. 1980, past... Lue koko vinkki »
En sano sanaakaan

Mattias Edvardsson: En sano sanaakaan

Jo kolmen aikaisemmin lukemani Mattias Edvardssonin kirjan perusteella voin varmasti sanoa, että hän on erittäin taitava kuvaamaan perheitä ja niiden sisäisiä ja välisiä jännitteitä. Kun tähän liitetään vielä rikosjuoni, on lopputulos todellakin nautittava ja jännittävä lukukokemus. Myös tässä uusimmassa kirjassaan kirjailija luo kolmen erilaisi... Lue koko vinkki »
Liekit

Lina Bengtsdotter: Liekit

Lina Bengtsdotterilta on suomennettu vuosikymmenen vaihteessa oikein laadukas rikostutkija Charlie Lagerin tutkimuksista kertova trilogia. Nyt kirjailijan kerronta siirtyy pois Gullspångin pikkukylästä kuvitteelliseen Silverbrohon, joka ei ole myöskään mikään varsinainen metropoli vaan pieni yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa. Silverbrosta ... Lue koko vinkki »
Laakson varjo

Viveca Sten: Laakson varjo

Viveca Stenin Åren murhat -sarja jatkuu; kirjailijahan siirsi dekkariensa ympäristön tämän sarjan ensimmäisessä osassa Lumen uhrit idyllisestä saaristoympäristöstä vähän karumpaan talviseen maisemaan. Muutos oli mielestäni ihan onnistunut, sillä Sten on pystynyt luomaan uutta iskua dekkareihinsa. Sarjan poliisiparina toimivat Tukholmasta muuttanut ... Lue koko vinkki »
Perhetragedia

Mattias Edvardsson: Perhetragedia

Voi huoletta sanoa, että Mattias Edvardsson on psykologisen jännityksen mestari. Hänen kykynsä tulivat tutuiksi jo Lund-sarjan aiemmissa osissa Aivan tavallinen perhe (2018) ja Hyvät naapurit (2021). Edvardsson lähtee liikkeelle arkisista, välillä jopa idyllisistäkin, ihmissuhde- ja perhekuvioista, mutta hyvin pian tapahtumat alkavat kulkea vääjääm... Lue koko vinkki »
Viimeinen naula

Stefan Ahnhem: Viimeinen naula

Atlantin pohjasta löytyy auto, jossa on kaksi ruumista: päähän ammuttu mies, joka tunnistetaan pian poliisin tiedustelupalvelun johtajaksi Mogens Klingeksi, sekä toistaiseksi tunnistamaton nainen. Helsinborgin poliisi alkaa tutkia asiaa, ja operaation johtajaksi nimetään Jan Hesk, jolla ei ole paljonkaan kokemusta johtotehtävistä, mutta intoa ja su... Lue koko vinkki »
Aivan tavallinen perhe

Mattias Edvardsson: Aivan tavallinen perhe

”Muutama kuukausi sitten olimme vielä aivan tavallinen perhe. Nyt olemme joutuneet säälimättömyyden parrasvaloihin”, pohtii Ulrika-äiti tilanteessa, joka ei sitten olekaan ihan tavallinen: perheen ainokainen, 19-vuotias Stella, on oikeudessa syytettynä miesystävänsä murhasta. Syytös ja tutkintavankeus ovat nyt pilanneet Stellan elämän täysin, ne ov... Lue koko vinkki »
Palava kosto

Tina Frennstedt: Palava kosto

Tämän Tina Frennstedtin Cold case -sarjan lähtökohtana ovat nimensä mukaisesti vanhat ratkaisemattomat rikokset, mutta kuten aiemminkin, niistä alkaa löytyä yhtymäkohtia myös nykypäivään. Tällä kertaa Tess Hjalmarsson ja hänen työparinsa Marie Erling ovat kiinnostu­neita kauan sitten tapahtu­neesta nuoren Jenny Ramsvikin murhasta ja tahtovat ratkai... Lue koko vinkki »
Hyvät naapurit

Mattias Edvardsson: Hyvät naapurit

Luin taannoin Mattias Edvardssonin jännitysromaanin Aivan tavallinen perhe, ja tuo lukukokemus sai minut tarttumaan myös kirjailijan toiseen suomen­nettuun teokseen. Eikä turhaan. Tukholmalaiset Bianca ja Mikael, kiinteistönvälittäjä ja liikunnanopettaja, ovat saaneet tarpeekseen suuresta kaupungista. Toisenlainen ympäristö olisi varmaan hyvä my... Lue koko vinkki »
Lumen uhrit

Viveca Sten: Lumen uhrit

Kaukana pohjoisessa toimiva ylikonstaapeli Daniel ja tukholmalainen rikostutkija Hanna elävät kovin erilaista elämää: Daniel on tuore perheenisä ja elää vauvantuoksuista arkea työnsä ohella, kun taas Hanna on juuri saanut lemput sekä designpoikaystävä Christianilta että työstään Citypolisenissa, jossa hän puolusti hieman liian innokkaasti kuoliaaks... Lue koko vinkki »
Epäilys

Tina Frennstedt: Epäilys

Tina Frennstedt aloitti Cold case -yksiköstä eli vanhojen selvittämättömien rikosten osastosta kertovan sarjansa rikosromaanilla Lupaus, joka esitteli poliisi Tess Hjalmarssonin ja hänen työparinsa Marie Erlingin. Nyt osasto on lopettamisuhan alla, koska väkivaltaiset jengisodat vievät niin paljon poliisilaitoksen resursseja – tästä tuli heti miele... Lue koko vinkki »
Kaikessa hiljaisuudessa

Viveca Sten: Kaikessa hiljaisuudessa

Sandhamnissa tapahtuu taas hurjia: tällä kertaa läheiseltä Telegrafholmenin asumattomalta saarelta löytyy vanha hautapaikka, kun rakennuskoneet jylläävät ja työmaalla räjäytellään. Koska jäljelle on jäänyt vain vähäisiä luita, on rikostekninen tutkimus tavallistakin haastavampaa. Kysymys on tietenkin rikoksesta, joten poliisi Thomas kollegoineen sa... Lue koko vinkki »

Stefan Ahnhem: X tapaa kuolla

"’Jos nyt on pakko riistää henki joltakulta’, jatkoi Klippan, joka ei näköjään voinut lakata pudistelemasta päätään, ’niin miksei sitä voisi tehdä reilusti kuten ennen vanhaan? Miksi kaiken pitää olla niin helvetin sairasta ja monimutkaista?’" Näin ihmettelee vanhan tuttumme, Fabian Riskin, kollega X tapaa kuolla -romaanin alkusivuilla, ja sama ... Lue koko vinkki »

Niklas Natt och Dag: 1794 : Elävien haudasta

Niklas Natt och Dagin historiallisten romaanien trilogian toinen osa 1794 vie lukijan keskelle likaista ja synkeää Tukholmaa. Tarina alkaa kuitenkin vielä kauempaa, Saint-Barthélemyn saarelta Antilleilta, jossa Ruotsilla oli noihin aikoihin pieni siirtomaa. Saaren pääasiallinen elinkeino oli orjakauppa, ja sen ympärille Niklas Natt och Dag alkaa... Lue koko vinkki »

Tina Frennstedt: Lupaus

”Sillan molemmin puolin leviää kauhu, kun sarjamurhaaja iskee vauraalla esikaupunkialueella.” – Kun luin tämän takaliepeen mainostekstin, tuli heti mieleeni eräs tunnettu television rikossarja, jossa ruumis löytyy aluksi ihan kirjaimellisesti sillan molemmin puolin... No, ei Frennstedt sentään ole lähtenyt kopioimaan kyseessä olevaa sarjaa, vaan ku... Lue koko vinkki »

Viveca Sten: Huonossa seurassa

Olen seurannut suhteellisen aktiivisesti Viveca Stenin Sandhamn-sarjaa, jossa ystävykset juristi Nora Linde ja poliisi Thomas Andreasson selvittävät rikoksia niin kovin rauhalliseksi kuvatussa saaristossa; taannoin televisiossa esitettiin myös kirjoihin perustuva sarja, jossa näyttelijä Alexandra Rapaport kyllä esitti mukavasti Noraa, mutta joka ei... Lue koko vinkki »

Stefan Ahnhem: Motiivi X

Fabian Risk on ollut virkavapaalla, samoin hänen pomonsa Astrid Tuvesson, mutta Helsingborgissa tapahtuu taas kerran niin kaameita, että heidän on palattava lomalta töihin. Syyrialainen maahanmuuttajapoika murhataan erittäin ikävällä tavalla, ja tästä surmatyöstä lähtee liikkeelle myös muiden rikosten vyöry. Lisäksi Fabian epäilee edelleenkin, että... Lue koko vinkki »
Noita

Camilla Läckberg: Noita

Poliisi Patrik Hedström, hänen kollegansa Fjällbackan poliisiasemalla sekä alati tomera Erica-vaimo ovat taas vauhdissa. Tämänkertaisen rikoksen, pikku Linnean katoamisen ja murhan, taustalla on toinen yhtä kamala tapaus: kolmekymmentä vuotta sitten nelivuotias Stella katosi ja löydettiin murhattuna aivan samalta paikalta, ja jopa ruumiin löytäjä o... Lue koko vinkki »
Miinus kahdeksantoista astetta

Stefan Ahnhem: Miinus kahdeksantoista astetta

”Paine selässä sai Dunjan ajattelemaan leikkiä, jota hänellä oli tapana leikkiä lapsena. Pulleri pulleri pukki, monellako sarvella pökki? Mutta tällä kertaa hänen selkäänsä vasten ei painunut sormenpäitä vaan pistoolin piippu.” Miinus kahdeksantoista astetta -kirjan lukukokemukselle ei liene lopultakaan kovin paha spoilaus, vaikka kertookin het... Lue koko vinkki »
Ristiaallokossa

Viveca Sten: Ristiaallokossa

”Missään ei ole niin turvallista kuin Sandhamnissa”, luvataan Ristiaallokossa -kirjan takakannen tekstissä. No, jos näin olisi, niin tuskin siitä olisi saatu kirjoitettua yli 400-sivuista teosta... Viveca Stenin uudessa romaanissa tapahtumat sijoittuvat joulunaikaan, jolloin Sandhamnin hotelliin saapuu peräti ahdistunut sotakirjeenvaihtaja Jeanette... Lue koko vinkki »