Mattias Edvardsson: Perhetragedia

Perhetragedia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Voi huoletta sanoa, että Mattias Edvardsson on psykologisen jännityksen mestari. Hänen kykynsä tulivat tutuiksi jo Lund-sarjan aiemmissa osissa Aivan tavallinen perhe (2018) ja Hyvät naapurit (2021). Edvardsson lähtee liikkeelle arkisista, välillä jopa idyllisistäkin, ihmissuhde- ja perhekuvioista, mutta hyvin pian tapahtumat alkavat kulkea vääjäämättä kohti tragediaa.

Niin käy nimeä myöten myös tässä uusimmassa kirjassa: heti ensimmäisessä lyhyessä luvussa kerrotaan, että poliisi löytää kuolleen pariskunnan. Lukija siis tietää, mihin tapahtumat ovat kulkemassa, mutta miten kaikki on käynyt? Miten romaanin kolme kertojaa voisivatkaan liittyä asiaan? On Karla, vähäva­rainen opiskelija, joka rahoittaa elämäänsä tekemällä siivouskeikkoja. On Bill, yhtä vähävarainen leski-isä, joka yrittää selvitä vuokristaan ja sähkölaskuis­taan ja sortuu välillä uhkapeleihin. Ja sitten on Jennica, vähän parempiosai­sen perheen jälkeläinen, joka etsii seuralaista deittisovellusten kautta. 

Vähitellen heidän polkunsa kuitenkin yhtyvät. Pariskunta, joka kirjan alussa siis löytyy kuolleena, Steven ja Regina Rytter, ovat varakkaita ja omistavat hienon talon, jota Karla siivoaa kaksi kertaa viikossa, vaikkei siivottavaa paljon tunnu olevankaan. Steven on lääkäri, mutta Regina vain makaa vuoteessaan jonkin tuntemattoman infektion jälkitaudin uuvuttamana. Karla tarvitsee edul­lisen asunnon, ja yksinhuoltaja Bill kipeästi lisää rahaa, joten Karlasta tulee Billin alivuokralainen. Jennica löytää netin kautta komean ja varakkaan ja fiksun miehen, joka on tietenkin Steven.

Edvardsson kuljettaa tapahtumia sujuvasti eteenpäin. Kolmen minäkertojan näkökulmien kautta kulkevaa tekstiä katkovat pahaenteiset poliisipöytäkirjat, joiden kautta lukija joutuu vedetyksi mukaan murhatutkimuksen syövereihin. Ehkäpä kaikilla kolmella olisi syynsä surmata Rytterit, mutta kenellä eniten? 

Henkilöt ovat uskottavia, kieli kulkee Outi Mennan ammattitaitoisen suomen­noksen kautta kuin voimakas virta. Erittäin mielenkiintoinen lukuelämys siis.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...