Henning Mankell: Juoksuhiekka

Juoksuhiekka

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ruotsalaisen Henning Mankellin tuotanto on laajaa, vaikka hänet tunnetaankin Suomessa parhaiten Kurt Wallander -dekkarisarjastaan. Juoksuhiekka osoittaa, että Mankellin kynä tekee terävää ja syvää jälkeä monesta aiheesta.

Mankell selviää säikähdyksellä vaarallisesta kolarista ja saa syövän. Asiat eivät liity suoranaisesti toisiinsa, mutta toimivat tämän muistelma- ja ajatuskokoelman lähtöpisteinä. Diagnoosi pysäyttää miehen katsomaan taakseen, kaivamaan muististaan tarinoita, kokemuksia ja kohtaamisia.

Tekstit ovat laidasta laitaan niin aiheiltaan kuin ajaltaan. Toistuvia teemoja ovat sairauden lisäksi matkakokemukset sekä ydinvoimakriittisyys. Suurena teemana voisi pitää aikaa, sen vääjäämätöntä kulumista, mutta myös ajattomuutta. Mankell kuvaa aikaa nuolena, joka kiitää vain yhteen suuntaan.

Koen Mankellin suurimpana vahvuutena kirjoitustyylin, joka on kuin hän puhuisi leppoisasti lukijan kanssa, olkoon aihe kevyt tai vakava. Kertomukset saavat miettimään elämää liikenteenä. Siinä on moottoriteitä, idyllisiä maisemapaikkoja, pakollisia pysähtymisiä, erivärisiä valoja sekä kolareita. Pääasia että matka jatkuu.

“Ihmisten mentyä avaruusluotaimet ja ydinjäte jäävät.”

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...