Juri Nummelin: Kauhajoen runot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä sarja runoja on syntynyt lokakuun 2008 Kauhajoen koulusurmien, kirjoittaja käyttää termiä laajennetun itsemurhan, jälkeen. Tämä on runoilijan ja toimittajan reaktio järkyttävään tekoon. Runot on aikaisemmin julkaistu tekijän Min Dikt -runoblogissa.

Runojen lisäksi kirjan lopussa on mukana myös samassa blogissa julkaistu essee, joka käsittelee em. tapahtumia.

Julkaisu on toimitettu vihkona, vanhaan tapaan. Nopeimpana reaktiona tapahtumiin. Runot itsessään ovat viiltäviä, sisäisiä tuntoja, herkkiä mutta lievän anarkistisiakin. Mikä oikeuttaa meidät tappamaan mitään tai ketään? Mikä ajaa maailman tällaiseen tilaan? Herkkyys on kuitenkin tallella, kuten varmasti oli itse tekijänkin mielessä — herkkyys ei häviä, se korkeintaan piiloutuu maailman ahdistaessa liikaa. Onko maailman väkivaltainen luonne tuotava esille, että sitä voisi muuttaa?

bullets are ready
maailma kiltti
tuhkaa sataa päällemme
vain jos haluamme

Ensimmäisenä tuli mieleen, että tätä voisi jakaa suoraan kouluihin ja ihmisille kyseenalaistaen ns. kriisiterapian. Tässä on paljon enemmän terapiaa kaikille. Lukiessa tätä on mahdoton altistua itse väkivallalle tai tehdä sitä toisille, koska muutoinkin voi kokea itsensä vahvaksi. Olla vahva olematta väkivaltainen. Onko se mahdotonta?

Suosittelen kaikille, joilla on oma mielipide Kauhajoen tapahtumista. Suosittelisin myös vaikka opettajille, kuraattoreille ja muille, jotka luulevat tietävänsä, mutta eivät ole selvillä asioiden tilasta kenenkään mielessä — valitettavasti. Minä arvostan tätä; en voi sanoa, että pidän, koska se olisi jo väkivaltaa kokoelmalle.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...