Aura Koivisto ja Anu Vanas: Kadonneet eläimet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Dinosauruksista löytyy paljon kirjallisuutta, mutta huomattavasti vähemmälle huomiolle ovat jääneet ne eläimet, jotka ovat kansoittaneet maapalloa dinosaurusten tuhon jälkeen. Viimeiseen 56 miljoonaan vuoteen on mahtunut monenlaisia eläimiä, jotka eivät mielikuvituksellisuudessaan jää tippaakaan dinosaurusten varjoon, joten Aura Koiviston Kadonneet eläimet onkin mitä tervetullein lisä lasten tietokirjamarkkinoille.

Leptictidium eli kärsäpomppija oli sukulaisineen aikoinaan menestynyt eläinryhmä, mutta mitään sen lähisukulaista ei ole enää nykyisin elossa.

Kirja on kirjoitettu ikään kuin aikamatkaajan näkökulmasta; mitä kaikkea näkisimme, jos voisimme kävellä vaikkapa parin miljoonan vuoden takaisessa Espanjassa. Tai entä miltä näyttivät valaiden esi-isät 40 miljoonaa vuotta sitten alueella, joka nykyään tunnetaan Välimerenä – tosin tuolloin aluetta tietysti hallitsi suuri Tethysmeri. Kerronnan lomassa on pienempiä tietolaatikoita, jotka antavat tarkempaa tietoa eri lajeista ja paleontologiasta yleensä.

Kirja aloittaa varhaisista esi-isistämme alkuapinoista, jotka elivät jo eoseenikaudella 55 miljoonaa vuotta sitten. Kirjan viimeinen laji taas on siivetönruokki, joka hävisi ihmisten toimesta vasta 1800-luvulla. Siinä välissä on monia merkillisiä otuksia, kuten Paraceratherium, eli kaikkien aikojen suurin maanisäkäs ja koirakarhu, joka näytti kutakuinkin näiden kahden risteytykseltä, vaikka ei ollut sukua kummallekaan.

Anu Vanas on tehnyt kuvituksen kanssa oikein hyvää työtä. Eläimet ovat viehättävän elävästi piirrettyjä ja kannen sisäsivulta löytyvä aikajana näyttää kätevästi, millä geologisella epookilla kukin eläin on elänyt. Kokonaisuutena Kadonneet eläimet on siten oikein onnistunut teos, jota voi ehdottomasti suositella aiheesta kiinnostuneille.

Kalikoteerit olivat erikoisia käpälällisiä kavioeläimiä, jotka kävelivät rystysiinsä nojaten, kuten gorillat nykyään.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 196 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...