Torben Kuhlmann: Edison : Kadonneen hiiriaarteen arvoitus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tätä kirjasarjaa olenkin odottanut käännettäväksi jo jonkin aikaa. Saksassa Torben Kuhlmannin hiiri-kirjat ovat jättisuosittuja, eikä ihme. Kirjat yhdistävät historiaa ja tiedettä perinteiseen seikkailuun tavalla, joka tuo mieleen lapsuuden jännittävät kirjat eri löytöretkeilijöistä. Kuhlmannin kirjat ovatkin tietyllä tavalla hyvin vanhanaikaisia, mutta tässä tapauksessa se on vain ja ainoastaan positiivinen asia.

Edison : Kadonneen hiiriaarteen arvoitus esittelee nuoren hiiren nimeltään Pete, joka tarvitsee apua hiiriyliopiston professorilta erään aarrekartan kanssa. Kartta kuului Peten esi-isälle, joka tunnetusti kantoi mukanaan jotain hyvin arvokasta matkatessaan Atlantin yli kauan sitten. Alus kuitenkin upposi ja aarre sen mukana. Onneksi hiiriltä ei kekseliäisyys kesken lopu, ja jopa sukellusveneen rakentaminen on täysin mahdollista, kun kaksi hiirtä vain pistää aivonystyränsä yhteen. Entä miten Thomas Alva Edison liittyy kahden hiiren seikkailuun? Sitä ratkaisua saadaan odotella aina kirjan loppumetreille saakka.

Kuhlmannin kirjojen viehätys perustuu paljolti hänen aivan upeaan kuvitukseensa, joka on paitsi uskomattoman yksityiskohtaista, myös tavoittaa erinomaisesti viehättävän vanhan maailman hengen. Kuvissa ei myöskään ole kitsasteltu; kirjassa on paljon komeita aukeaman kokoisia kuvia, jotka eivät niinkään kuvita jotain tiettyä tekstin kohtaa, vaan vievät itsenäisesti juonta eteenpäin. Siinä mielessä kirja on jopa aavistuksen sarjakuvamainen.

Hieman hämmästelin sitä päätöstä, että kustantamo oli päättänyt aloittaa suomentamisen sarjan kolmannesta osasta. Kirjat ovat toki enimmäkseen itsenäisiä kokonaisuuksia, joten asialla ei ole niin suurta väliä, mutta Edisonissa kuitenkin viitataan kirjan lopussa myös aikaisempiin tapahtumiin. Noh, toivoa sopii että Edison saa Suomessa sen verran suosiota, että aikaisemmatkin osat käännetään. Kyllä näitä kirjoja mielikseen lukee. Vahvat suositukset!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 314 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...