Derek Sanderson ja Kevin Shea: Kaikki pelissä : NHL-hyökkääjän kova elämä

Kaikki pelissä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Derek Sandersonin elämäkerta Kaikki pelissä tuo mieleeni erään lukemani kaunokirjallisen teoksen, jonka takateksti lupaa roppakaupalla seksiä, päihteitä ja ylettömän säädytöntä riekkumista. Mahtavaa! Pitäähän sellainen lukea. Ja sitten jo ansa laukeaakin pervertikkolukijan silmille: kirja on teologinen pyydys. Ansiokkaan sikailun jälkeen päähenkilö nimittäin näkee valon ja tulee uskoon, ja moraaliton elämä vaihtuu sanan julistamiseen.

Tällaista saalistamista tapahtuu myös Derek Sandersonin elämäkerrassa. Sanderson oli 1970-luvulla Boston Bruinsin hyökkääjä, joka oli omalta osaltaan vaikuttamassa NHL:n muuttumiseen ja nykyaikaistumiseen. Hän oli pahamaineinen pelaaja, joka eli kuin rocktähti, kunnes vakava päihdeongelma oli viedä häneltä hengen. Kaikki pelissä -kirja kertoo hänen elämästään.

Derek Sandersonin lapsuus on onnellinen. Hänen isänsä alkaa jo pienestä pitäen valmentaa pojastaan jääkiekkoilijaa, ja Sandersonin ensimmäisinä luistimina toimivat kengät, joiden pohjaan isä on kiinnittänyt keittiöveitset. Valmennus on ilmeisen tehokasta, ja vuonna 1965 Sanderson pelaa ensimmäisen NHL-pelinsä Boston Bruins -joukkueessa. Pelityyli on sen verran rouheva, että Sanderson kuluttaa paljon aikaansa jäähypenkillä. Hänestä tulee nopeasti jääkiekon kapinallinen, viiksekäs ja karvainen vandaali, joka ei suostu käyttämään solmiota tai pukua. Fanit rakastavat häntä.

Sanderson kärsii lentopelosta ja alkaa lääkärinsä neuvosta lääkitä sitä alkoholilla. Pian alkoholia ja muita päihteitä kuluu luvattoman paljon. Ympärillä, yllä ja alla on aina kauniita naisia, ja Sanderson kertoo kirjassaan kokemuksistaan innokkaasti. Huutomerkkejä piisaa. Juopottelusta, tappeluista ja naisseikkailuista huolimatta hän voittaa Stanley Cup -mestaruuden vuonna 1970. Voitto antaa hänelle tilaisuuden kokeilla siipiään uudessa WHA-liigassa. Uudesta liigasta hänelle ei lopulta jää muita mukavia muistoja kuin miljoonapalkka. Hän palaa vuoden kuluttua Bruinsiin, mutta ensimmäisten vuosien taika on kadonnut.

Sanderson lopettaa uransa 31-vuotiaana ja on pohjalla. Päihteet ja tolkuton tuhlaaminen ovat tehneet hänestä kodittoman. Ystävät järjestävät hänet muutaman kerran vieroitukseen, mutta hän karkaa ja jatkaa juomista. Sitten tapahtuu valaistuminen: Sanderson näkee valon ja löytää Jumalan.

Derek Sandersonin Kaikki pelissä on perinteinen elämäkerta, jossa päähenkilö joutuu pohjalle mutta pelastuu ja kertoo sitten kaikista kauheista kokemuksistaan ja nöyryytyksistään kirjassa. Kirjassa muisteltujen jääkiekkopelien sikamainen riehakkuus tuo elävästi mieleen Lämäri-elokuvan, jossa siinäkin jääkiekkoilijat pelasivat ilman kypärää ja käyttäytyivät huonosti.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...