Sanna Hukkanen ja Sunday Ngakama: Karkuteillä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

12-vuotias Shida on kotoisin Tansaniasta Viktorianjärven saaristosta. Hän jää orvoksi, eikä viihdy isoisänsä uuden perheen hoivissa. Niinpä hän karkaa kotoa mantereelle Mwanzan suurkaupunkiin ilman sen konkreettisempia suunnitelmia kuin hakeutua paikalliseen köyhäinkouluun. Asunnosta, toimeentulosta tai muustakaan ei ole mitään tietoa. Niinpä Shida päätyy monien kaltaistensa sekaan kadulle.

Sunday Ngakaman ja Sanna Hukkasen sarjakuva Karkuteillä perustuu aitoihin katulasten haastatteluihin. Hukkanen ja Ngakama ovat työstäneet albumin yhdessä niin tekstiä kuin kuviakin myöten. Värikäs ja hieman naivistinen kuvitus on kaunista katsoa. Kokonaisuus toimii hyvin.

Karkuteillä on aidosti empaattinen teos. Sen näkökulma on lämmin ja ymmärtävä: katulapsen tarina on usein monimutkainen. Miksi Shida päätyy taskuvarkaaksi, miksi monet lankeavat huumeisiin, ja mikseivät virkamiehet ymmärrä? Mistä päivittäinen ruoka, mistä suoja yöksi? Ankeista oloista huolimatta lapset säilyttävät uskonsa tulevaan ja jaksavat haaveilla vaikka kuinka kaukaisista asioista.

Yhdessä vähän aikaa sitten lukemani James Tooleyn Kukoistavan puun kanssa Karkuteillä on onnistunut avaamaan minun silmiäni. Miksi lapsen etua päätettäessä ei kysytä lapsilta itseltään, mitä he haluavat? Ihmisarvoinen elämä kuuluu kaikille asuinpaikasta, sukupuolesta ja iästä välittämättä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...