Jamie Ford: Kiinalainen kehtolaulu

Kiinalainen kehtolaulu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Romaanin alku sijoittuu 1930-luvun Seattleen. Amerikankiinalainen William Eng asuu orpokodissa. Hän on 12-vuotias, mutta ei muista koskaan tavanneensa isäänsä. Äitinsä hän näki viimeksi viisi vuotta sitten, jolloin hänen koko elämänsä muuttui. Orpokoti on karu paikka kasvaa ja sekarotuisena hän saa vielä kuulla kiinalaisjuuristaan ja muutakin pilkkaa. Hänen paras ystävänsä on kuitenkin sokea Charlotte, joka tuntuu sekä ymmärtävän häntä että hyväksyvän hänen toimensa.

Eräänä päivän lapset pääsevät elokuviin! Tämä tapahtuu harvoin, todella harvoin – ja kaikki ovatkin onnessaan. Varsinkin William, koska hän on aivan varma, että elokuvan kaunis Willow Frost -niminen laulajatar on hänen äitinsä. William yrittää selvittää asiaa jo heti näytöksen jälkeen, mutta asiasta ei tule mitään. Siispä hän päättää karata etsimään äitiään yhdessä Charlotten kanssa. Kummallakaan lapsella ei näet ole mitään menetettävää; kukaan ei halua adoptoida heitä, siihen he ovat liian vanhoja, eikä töitä juuri ole tarjolla. Kiinalaisuus ja sokeus leimaavat lapsia tahattomasti, joka tässä tapauksessa on vain hyväksi.

Lapset selvittävät Williamin äidin tarinan alkua ja William itse unelmoi vain tulevaisuudesta äidin kanssa ja uudesta mahdollisuudesta. Romaanissa äidin synkkä ja julma tarina vuorottelee Williamin elämän ja kuvitelmien kanssa. Äidin elämäkin on muuttunut välillä, mutta hänet on kuitenkin kasvatettu kiinalaisten tapojen mukaan ja välillä pakotettu jopa niitä noudattamaan suvun kunnian vuoksi. On hänellä ollut kuitenkin onnellisiakin hetkiä. Mitä tulevaisuudella on tarjota – se selviää kaiken jälkeen vasta aivan viimeisillä sivuilla.

Kiinalainen kehtolaulu on kauniin haikea romaani, jossa kuitenkin on katkera ja väkivaltainen sivumaku. USA ei kohdellut hyvin niin sanottuja ylimääräisiä kiinalaisia maahanmuuttajia ja heistä tuli lähinnä riesa. Rotuongelma kosketti heitä ehkä jopa pahemmin kuin mustia ja usein he olivat vieläkin alemmassa asemassa, vailla työtä, asuntoa ja ruokaa. Moni joutui hankaluuksiin tai palaamaan kotiinsa. Joku onnistui luomaan uransa viihteen palveluksessa, kuten Williamin äiti.

Tämä kirja on täynnä kaipausta ja kaihoa sekä toisaalta väkivaltaa ja pakottamista tapojen ja kulttuurin nimissä. Hyvä romaani kiinalaisten maahanmuuttajien elämästä ja samalla kaihoisa ja toiveita täynnä oleva kertomus Williamin ja hänen äitinsä tapaamisesta lopulta sekä lujasta uskosta parempaan huomiseen!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 285 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...