Babel

R. F. Kuang: Babel : Mystinen kertomus

Robin Swift – se ei ole hänen alkuperäinen nimensä – pelastetaan lapsena Kantonista kulkutaudin keskeltä. Tauti tappaa hänen köyhyyteen ajautuneen perheensä, mutta brittiläinen Oxfordin yliopiston professori Richard Lovell parantaa Robinin ja ottaa hänet mukaansa. Robinista tulee Lovellin holhokki ja hän pääsee asumaan Lovellin luoksi Hampstea... Lue koko vinkki »
Maailman ympäri 72 päivässä

Nellie Bly: Maailman ympäri 72 päivässä

Kiitos Elizabeth Jane Cochran ja Tuija Tuomaala! Teidän, kahden ja rohkean naisen ansiosta minun on mahdollista lukea kiinnostava kirja Maailman ympäri 72 päivässä suomeksi. Jane Cochran, paremmin tunnettu nimellä Nellie Bly (1864–1922) oli yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija. Häntä pidetään yhtenä tutkivan journalismin pioneereista. Tuija Tu... Lue koko vinkki »

Jaana Lehtiö: Mitään ei tapahtunut

Jaana Lehtiön kuudennessa dekkarissa tapahtumien jäljet johtavat kauas Himalajan rinteille: Porvoossa avataan kiinalaisen kulttuurin näyttely, joka saa Tiibet-aktivistit takajaloilleen. Jotta suurempia häiriöitä ja selkkauksia ei syntyisi, kutsutaan rikoskomisario Juha Muhonen, tuo meidän niin hyvin tuntema pulla-Muhonen, kollegoineen vartioimaan n... Lue koko vinkki »
Soturimunkin oppipoika

Joonas Tolvanen: Soturimunkin oppipoika : Aikani kung-fu-temppelissä

Jackie Chanin tapaiset veijarit ovat pienten poikien sankareita, siinähän ei ole mitään epätavallista. Joonas Tolvasen kung-fu-innostus oli kuitenkin niin syvää, että hän lähti 17-vuotiaana lukiolaispoikana Kiinaan oppiakseen Shaolin kung-fua, Kiinan luostareissa alkunsa saanutta perinteistä taistelulajia. Sumuisten vuorten salat kiehtoivat miestä ... Lue koko vinkki »
Yksinäisyyttä kalliimpaa

Yiyun Li: Yksinäisyyttä kalliimpaa

”Ei ole hyvä ihmisen olla yksin.” Näitä Mooseksen kirjan sanoja ajautuu ajattelemaan viimeistään nyt, Yiyun Lin tuoreimman teoksen läpiluettuaan ja sen pohjalta syntyneitä ajatuksiaan punnitessaan. Jos juuri nämä sanat eivät syystä tai toisesta tunnu omilta, niin ainakin ajatus yksinäisyydestä, yksinäisistä, valtaa varmasti mielen. Ihminen on lauma... Lue koko vinkki »
Nano

Robin Cook: Nano

Nuori lääketiedettä opiskeleva, mutta mieluummin oman psyykensä takia tutkimukseen suuntautuva opiskelija, Pia Grazdani, pääsee työhön Nano-lääkeyritykseen. Nano on alansa edelläkävijä viruksia ja bakteereja vastaan taistelevien nanorobottien kehittelyssä. Nanoroboteilla voisi olla tulevaisuudessa erittäin suuri merkitys tiettyjen sairauksien hoido... Lue koko vinkki »
Kiinalainen kehtolaulu

Jamie Ford: Kiinalainen kehtolaulu

Romaanin alku sijoittuu 1930-luvun Seattleen. Amerikankiinalainen William Eng asuu orpokodissa. Hän on 12-vuotias, mutta ei muista koskaan tavanneensa isäänsä. Äitinsä hän näki viimeksi viisi vuotta sitten, jolloin hänen koko elämänsä muuttui. Orpokoti on karu paikka kasvaa ja sekarotuisena hän saa vielä kuulla kiinalaisjuuristaan ja muutakin pilkk... Lue koko vinkki »
Kiinan viimeinen keisarinna

Jung Chang: Kiinan viimeinen keisarinna

Cixin, Kiinan viimeisen keisarinnan uraputki on komea: hän aloitti 16-vuotiaana keisarin jalkavaimona, mutta kohosi asemaan, jossa hallitsi kolmasosaa maailman väestöstä. Jung Changin kirjassa käydään läpi hänen elämäntarinansa. Jaana Iso-Markun suomennos on taitava ja vivahteikas. Cixi syntyy vauraaseen virkamiesperheeseen vuonna 1835. Hän on j... Lue koko vinkki »
Kulkurit

Yiyun Li: Kulkurit

"Se oli tauti - tuo intohimo politiikkaan, massojen mobilisointiin, ikään kuin ihmiset olisivat hiekanjyväsiä, jotka oli helppo kaapia kokoon ja kasvattaa torniksi - se oli kuolemantauti." Mutta silti: "Vallankumouksesta haaveileva sielu ei koskaan ole yksin." 21. maaliskuuta 1979, kevätpäiväntasaus, Kurajoen kaupunki, Kiinan kansantasavalta. S... Lue koko vinkki »
Punainen durra

Mo Yan: Punainen durra

Vuoden 2012 kirjallisuuden nobelisti Mo Yan on vielä suomentamaton, eikä tätä esikoisteosta olla tietääkseni toistaiseksi suomentamassa. Osa tarinasta voi olla suomalaisille silti tuttu: kirjaan perustuvaa Punainen pelto -elokuvaa on joskus Suomessakin esitetty. Red Sorghum on sukutarina, jossa lapsenlapsi kertoo pääasiassa isänsä ja tämän vanhe... Lue koko vinkki »
Kultapoika, smaragdityttö

Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttö

Häissään heitä oli kadehdittavan kauniin ulkonäkönsä vuoksi kutsuttu "kultapojaksi" ja "smaragditytöksi". - - He olivat yksinäisiä ja surullisia ihmisiä, kaikki kolme, eivätkä he tekisi toisiaan vähemmän surullisiksi, mutta he voisivat hellävaroin luoda maailman, joka antaisi tilaa heidän yksinäisyydelleen. Tukahdutetut tunteet, kivuliaat muist... Lue koko vinkki »

Guy Delisle: Shenzhen

Kanadalainen animaattori Guy Delisle lähti joulukuussa 1997 kolmeksi kuukaudeksi Kiinan Shenzheniin johtamaan piirrossarjan animointia paikallisella animaatiostudiolla. Hän alkoi pitämään sarjakuvapäiväkirjaa aikansa kuluksi, ja tuon päiväkirjan puhtaaksipiirretty versio on hieno sarjakuvaromaani Shenzhen. Delisle itse seikkailee pääosassa teoksen ... Lue koko vinkki »

Michael Connelly: Lohikäärmeen merkki

Veteraanietsivä Harry Bosch kohtaa kirjassaan pahimman painajaisensa. Painajaisen, jonka vain tytärtään estoitta rakastava isä voi kohdata. Kaikki alkaa Los Angelesista, kun Bosch tutkii kiinalaisen pikkukaupanpitäjän murhaa. Rikos näyttää kaikkien mielestä selvästi tyypilliseltä jengiläisten teolta, mutta etsivää jokin asia jää vaivaamaan. Joht... Lue koko vinkki »