Mo Yan: Red Sorghum

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuoden 2012 kirjallisuuden nobelisti Mo Yan on vielä suomentamaton, eikä tätä esikoisteosta olla tietääkseni toistaiseksi suomentamassa. Osa tarinasta voi olla suomalaisille silti tuttu: kirjaan perustuvaa Punainen pelto -elokuvaa on joskus Suomessakin esitetty. (Päivitys: kirja ilmestyy suomeksi syyskuussa 2016 nimellä Punainen durra.)

Red Sorghum on sukutarina, jossa lapsenlapsi kertoo pääasiassa isänsä ja tämän vanhempien elämästä Kiinassa 1920- ja 1930-luvuilla. Myös myöhempiä tapahtumia sivutaan silloin tällöin.

Tarina ei etene kronologisessa järjestyksessä, vaan kulkee palasina, kertoen katkelmia milloin sieltä, milloin täältä. Välillä mainitaan joku sen hetkisestä aikajanasta poikkeava tapahtuma, joka kerrotaan, ja sitten palataan taas siihen, mistä jäätiin. Varsinkin alussa tapahtumien seuraaminen oli vaikeaa, mutta kun tapahtumat ja henkilöt kävivät tutummiksi, tarinan seuraaminen helpottui.

Kirjassa tapahtuu paljon. Sotimista riittää, sillä 1930-luvulla käytyä toista Kiinan–Japanin-sotaa kuvataan kirjassa paljon. Myös kiinalaiset rähinöivät keskenään. Sodan julmuuksia ja kauheuksia kuvataan yksityiskohtaisesti. Graafisten yksityiskohtien vastapainona on paljon kaunista maisemakuvausta, mutta noin yleisesti ottaen kirja tuntuu olevan kärsimystä toisensa jälkeen.

Olen lukenut kiinalaista kirjallisuutta vähänlaisesti, joten sikälikin Red Sorghum oli virkistävää vaihtelua. Erikoinen, vapaasti juokseva kerrontatapa tekee tarinasta elävän, vaikka vaikeuttaakin tapahtumien seuraamista. Suosittelen tutustumaan – Nobelin palkinto on tässäkin tapauksessa ainakin jonkunlainen laadun tae.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...