Judith Schalansky: Kirahvin kaula : kehitysromaani

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Inge Lohmark on biologian opettaja lakkautusuhan alla olevassa lyseossa ja haaveilee varovaisesti eläkepäivistä. Inge ei ole mikään lepsu ja haahuileva opettaja, vaan opettaa vailla suosikkeja käyttäen jokaisen tunnin hyödyksi tiedon jakamiseen. Yllättäen Inge kuitenkin huomioi yhden oppilaansa, Erikan, jota alkaa hieman suosia. Erika vaikuttaa Ingen mielestä vahvan itsenäiseltä, kun taas heikoista Inge ei ole kiinnostunut.

Kirahvin kaula on tajunnanvirtaa kirjallisessa muodossa. Kitkerät ajatukset ovat kaikille varmasti tuttuja, kukaan ei kulje maailmassa pelkkiä vaahtokarkkeja ja sateenkaaria mielessään. Työ on työtä, mutta kuinka tunteeton voi silti olla? Oppituntien lomassa seurataan Ingen ajatuksia, jotka poukkoilevat niin nykypäivässä kuin melkein unohdetuissa tapahtumissa. Samalla saa unohdettua preppausta niin evoluutiosta kuin genetiikastakin.

Kirja tuli luettua yllättävän nopeasti vaikka varsinainen kiintopiste tuntui välillä puuttuvan. Kirahvin kaula pääsi säväyttämään, mutta ei missään nimessä ole hyvän mielen kirja.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Paula

Paula on fanaattinen lukija ja yhtä aikaa on yleensä niin kaunoa kuin kaiken maailman tietokirjallisuuttakin luettavana. Paula etsii aina erikoisia lukukokemuksia, mutta silti joitakin lempikirjailijoitakin löytyy. Lukemisen lisäksi matkustelu ja kaikenmoiset käsityöt kuuluvat rakkaisiin harrastuksiin. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tajuttoman järkyttävän erilainen hieno kirja. Ei voi muuta kuin yhtyä kirjan takakannen sanoihin: Schalansky on kirjoittanut omaperäisen, omapäisen ja kirkkaasti näkevän romaanin, joka nostaa hänet kirjallisen evoluution huipulle.
    Mielestäni tämä voisi suomalaisena kirjana päästä jopa F-ehdokkaaksi.
    Otin itse teokseen vahvan ironisen suhtautusmistavan ja silloin se ei tuntunut niin “pahan mielen” kirjalta. Ajatuksia herättävä kylläkin. Voisi olla mielenkiintoinen lukupiirikirja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...