Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat

Paroni Alexander von Humboldt (1769-1859) vietti merkittävän osan elämästään Etelä-Amerikan luontoa tutkien ja kartoittaen. Kaivostarkastajana aloittanut luonnontutkija laajensi tutkimuspiiriään yleisempään maantieteeseen, ja häntä pidetään yhtenä eliömaantieteen isistä. Hän oli ensimmäisiä, jotka kiinnittivät systemaattista huomiota erilaisten laj... Lue koko vinkki »

Robert Walser: Konttoristi

Teos-kustantamon julkaisema Baabel-sarja on hyvin mielenkiintoinen laadukkaan käännöskirjallisuuden julkaisukanava, ja Robert Walserin romaani Konttoristi sopii hyvin tähän joukkoon esimerkiksi Thomas Bernhardin ja A.S. Byattin seuraksi. Sarjassa onkin jo aiemmin julkaistu Walserilta kertomuskokoelma Kävelyretki ja muita kertomuksia (2012). Robe... Lue koko vinkki »
Ehkä Esther

Katja Petrovskaja: Ehkä Esther

Katja Petrovskajan esikoisromaanin Ehkä Esther tarkastelu on aloitettava kirjailijasta itsestään. Petrovskaja asuu Berliinissä ja kirjoittaa saksaksi, mutta syntyjään hän on Neuvostoliitosta, tarkemmin Ukrainasta, vielä tarkemmin Kiovasta ulitsa Engelsa ja ulitsa Libknehtan risteyksestä. Hänen isänsä on ukrainanvenäläinen, äidin sukujuuret johtavat... Lue koko vinkki »
Vielä joskus kerromme kaiken

Daniela Krien: Vielä joskus kerromme kaiken

Sitten kulttielokuva Goodbye Leninin (2003) päätyy Saksassa bestselleriksi, jos kirjoittaa entisestä DDR:stä ja siihen liittyneistä asioista. Ei sillä, että se jollain tapaa alentaisi teoksen arvoa, mutta hyvin ostalgiakirjallisuus tuntuu myyvän. Tähän aaltoon liittyy myös Daniela Krienin vuonna 2011 julkaistu esikoisteos Vielä joskus kerromme kaik... Lue koko vinkki »
Minä ja Kaminski

Daniel Kehlmann: Minä ja Kaminski

Sebastian Zöllnerillä on suunnitelma. Hänestä tulee kuuluisa ja arvostettu taidekirjailija, kun hän nousee julkisuuteen arvostetun Manuel Kaminskin elämäkerturina. Mutkia matkassa on kuitenkin vielä suunnilleen kaksi: ensinnäkin, kirja pitäisi saada kirjoitetuksi, ja toisekseen vanhuudenhöperön ja sokean Kaminskin pitäisi mielellään kuolla. Sebasti... Lue koko vinkki »
Yksin Berliinissä

Hans Fallada: Yksin Berliinissä

Romaanin alku kertoo jo tavallaan, mihin ollaan menossa. Postinjakaja tuo erään tavallisen talon tavalliselle pariskunnalle tuohon aikaan melko tavallisen viestin: heidän poikansa on menehtynyt Führerin puolesta, sankarillisesti puolustaessaan maataan länsirintamalla. Eletään Berliinissä vuotta 1940. Tavallisessa talossa asuu myös natsisympatioista... Lue koko vinkki »
Kirahvin kaula

Judith Schalansky: Kirahvin kaula : kehitysromaani

Inge Lohmark on biologian opettaja lakkautusuhan alla olevassa lyseossa ja haaveilee varovaisesti eläkepäivistä. Inge ei ole mikään lepsu ja haahuileva opettaja, vaan opettaa vailla suosikkeja käyttäen jokaisen tunnin hyödyksi tiedon jakamiseen. Yllättäen Inge kuitenkin huomioi yhden oppilaansa, Erikan, jota alkaa hieman suosia. Erika vaikuttaa Ing... Lue koko vinkki »
Komedia mollissa

Hans Keilson: Komedia mollissa

Kun nuori aviopari suostuu ottamaan luokseen natseja pakoilevan juutalaisen, he eivät varmasti tiedä, mitä on edessä. Eletään sodan aikaa Hollannissa ja monien tiedetään piilottelevan pakolaisia luonaan. Wim käy töissä tehtaassa ja Mariella on aikaa päivisin, hän on kotona. Nico elää hiljaa yhdessä yläkerran huoneessa, käyden silloin tällöin auttam... Lue koko vinkki »

Leonie Swann: Ihmissutta ken pelkäisi

Glenkillin irlantilaislampaat pääsevät paimenensa, lampuri Rebeccan johdolla matkalle Eurooppaan, kuten aiemmassa lammasdekkarissa Murha laitumella jo kävikin selväksi. Tarkemmin sanottuna lauma pääsee Ranskaan popsimaan ruohoa synkän linnan laitumelle. Linnan, joka toimi myös jossain vaiheessa mielisairaalana. Viereisessä aitauksessa asustavat kah... Lue koko vinkki »

Daniel Kehlmann: Maine

Saako kertoja nauraa itselleen? Ainakin Daniel Kehlmannin kokoelmassa Maine vastaus on kyllä, tai kenties jopa mielellään. Eikä nauru rajoitu siihenkään. Kehlmann nauraa myös kirjailijalle, tämän epätoivoiselle yritykselle olla ”joku”. Lopulta hän nauraa lukijallekin Kokoelman novellit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, vaikka niissä katsotaan samo... Lue koko vinkki »

Maxim Leo: Talviuni Berliinissä : Itäsaksalaisen perheen tarina

Toimittaja elää mukavasti Berliinissä perheineen eikä hänellä ole muuta ongelmaa kuin miettiä, miten keittiön lattia olisi parasta päällystää: laminaatti, muovimatto vai peräti parketti... Mieleen palaa jostakin syystä lapsuus. Ainakin se, millaista oli kasvaa DDR:ssä, missä koulun ja pioneerileirien totuus on toista kuin kotona. Hän innostuu se... Lue koko vinkki »