Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Paroni Alexander von Humboldt (1769-1859) vietti merkittävän osan elämästään Etelä-Amerikan luontoa tutkien ja kartoittaen. Kaivostarkastajana aloittanut luonnontutkija laajensi tutkimuspiiriään yleisempään maantieteeseen, ja häntä pidetään yhtenä eliömaantieteen isistä. Hän oli ensimmäisiä, jotka kiinnittivät systemaattista huomiota erilaisten lajien esiintymisalueisiin liittyviin olosuhteisiin.

Carl Friedrich Gauss (1777-1855) puolestaan tunsi lempinimen Matemaatikkojen ruhtinas. Hän on yksi tärkeimmistä koskaan eläneistä matemaatikoista, mutta hänenkin tutkimuksensa olivat ajan hengen mukaan monialaisempia. Niinpä Gauss muun muassa laski taivaankappaleiden ratoja, tutki fysiikkaa ja toimi maanmittarina.

Daniel Kehlmannin Maailman mittaajat tutustuttaa nämä historian suurmiehet lukijalle sekä toisiinsa. Lähtötilanteena on Gaussin matka tapaamaan Humboldtia Berliiniin vuonna 1828. Herrojen persoonallisuudet eroavat kuin yö ja päivä. Gauss on kärttyisä, kiukkuinen ja matkasta rasittuva. Humboldtia taas ei pysäytä mikään. Toisaalta Gaussilta löytyy aina silmää naiskauneudelle, kun taas koko ikänsä poikamiehenä pysytellyttä Humboldtia eivät ne asiat kiinnosta.

Maailman mittaajat on kiinnostava kirja. Se päästää lukijan kurkistamaan suurmiesten sädekehän taakse, kohtaamaan nämä tavallisina ihmisinä, ilman korulauseita ja fanfaareja. Samalla se on huima seikkailukertomus kartoittamattomien maiden tutkimisesta ja monista vaaroista, johon tieteen puolesta oltiin valmiita. Kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...