The Wager

David Grann: The Wager : A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder

Tammikuun 27. päivä 1742 heikkokuntoinen vene saapui Brasilian rannikolle. Aluksen sairas ja surkeisiin rääsyihin pukeutunut miehistö kertoi tulevansa 4000 kilometrin päästä Patagonian rannikolla sijaitsevalta saarelta, minne heidän laivansa Wager oli haaksirikkoutunut edellisenä vuonna. Miesten pelastautumista juhlittiin ihmeenä, mutta ilo osoit... Lue koko vinkki »
Kolmas maa

Karina Sainz Borgo: Kolmas maa

Myönnetään: en ollut vielä muutama päivä sitten kuullutkaan venezuela­laisesta kirjailijasta Karina Sainz Borgosta enkä hänen uudesta romaanistaan Kolmas maa. Kun kirja sattui käsiini kirjaston uutuushyllyssä, mietin, että näinköhän tällä saisi kuitattua Kirjavinkkien maahaasteesta pitkästä aikaa uuden maan. Mutta olipa lähtökohta kirjan lukemisell... Lue koko vinkki »
The Jakartha Method

Vincent Bevins: The Jakarta Method : Washington’s Anticommunist Crusade & the Mass Murder Program that Shaped Our World

Kylmän sodan lopputulos tunnetaan. Yhdysvaltain johtama kapitalistinen järjestelmä voitti ja Neuvostoliitto ja kommunismi hävisi. Usein kylmä sota nähdään nimenomaan näiden kahden maan välisena kamppailuna, joka ei kuitenkaan missään vaiheessa johtanut suoraan sodankäyntiin. Kolmannen maailman näkökulmasta tämä ideologinen kamppailu näyttäytyi kuit... Lue koko vinkki »
Salsaa ja mojitoa

Pirjo Toivanen ja Reijo Toivanen: Salsaa ja mojitoa

Kyllähän sitä miettii, miksi enää/vielä painaa kirjaksi matkat kun samoilta paikoilta eläviä kuvia kuvaruudut tulvillaan. Niin nytkin ajattelin tarttuessani Toivasten Salsaa ja mojitoa -matkakirjaan. Todella tartuin siihen, juutuin, viehätyin. Ja näin oli todistettu matkakirjan tarpeellisuus, eikä tahtonut Latinalaisesta Amerikasta päästä irtau... Lue koko vinkki »
Kahlitut

Kalle Kananoja: Kahlitut : Orjuuden historiaa Amerikan mantereella

Orjuudesta on kirjoitettu paljon, erityisesti taloudellisesta näkökulmasta. Kalle Kananojan kirjan painopiste eroaa hieman totutusta, sillä se keskittyy enemmän sosiaalihistoriaan ja orjien kokemusmaailmaan. Tähän liittyy myös paljon yllätyksiä. Niin huono kuin orjien asema olikin, orjuutta onnistuttiin silti vastustamaan monin keinoin, ja orjat ky... Lue koko vinkki »

Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat

Paroni Alexander von Humboldt (1769-1859) vietti merkittävän osan elämästään Etelä-Amerikan luontoa tutkien ja kartoittaen. Kaivostarkastajana aloittanut luonnontutkija laajensi tutkimuspiiriään yleisempään maantieteeseen, ja häntä pidetään yhtenä eliömaantieteen isistä. Hän oli ensimmäisiä, jotka kiinnittivät systemaattista huomiota erilaisten laj... Lue koko vinkki »

Fabien Grolleau ja Jérémie Royer: Darwin : An Exceptional Voyage

Charles Darwinin matka HMS Beagle -laivalla jäi historian kirjoihin maailman ehkä tärkeimpänä tutkimusretkenä, syntyihän sen lopputuloksena lopulta evoluutioteoria. Fabien Grolleaun ja Jérémie Royerin sarjakuva Darwin : An Exceptional Voyage ottaa kunnianhimoiseksi tavoitteekseen kertoa tästä viisivuotisesta matkasta. Sarjakuvan näkökulma on mie... Lue koko vinkki »
Ei kaikki pinnat kireällä

Taru Luojola: Ei kaikki pinnat kireällä

Vähän erikoisen nimen takana – nimi vaivaa minua edelleen, se tuntuu olevan jotenkin väärin muotoiltu – on jännittävä kirja. Taru Luojola on sijoittanut esikoisromaaninsa 1970-luvulle kuvitteelliseen Bataranamiin, eteläamerikkalaiseen banaanivaltioon, jota hallitsee tavanmukainen diktaattori. Valtiossa on kuitenkin jotain vähän vinksahtanutta. S... Lue koko vinkki »
1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Charles C. Mann: 1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Mitä oli Amerikassa vuonna 1491 eli vuosi ennen Kolumbuksen saapumista? Yleinen käsitys lienee, että muutama hassu intiaani siellä täällä. Tämä virallinen käsitys taitaa kuitenkin olla pahemman kerran väärässä. Nykytutkimuksen valossa Amerikassa asui vuonna 1491 todennäköisesti enemmän ihmisiä kuin Euroopassa. Pian vuoden 1492 jälkeen tilanne ku... Lue koko vinkki »
Lohjennut korva

Hergé: Lohjennut korva

Tämä Tintti-seikkailu on ilmestynyt alunperin suomeksi nimellä Särkynyt korva. Aiempi vuonna 1974 ilmestynyt suomennos perustui vuonna 1943 uudelleenpiirrettyyn ja väritettyyn laitokseen alkuperäisestä albumista, mutta tämä facsimile-laitos on uskollinen alkuperäiselle vuoden 1938 mustavalkoiselle painokselle. Kirja on näyttävä: ohuen pehmeäkant... Lue koko vinkki »

Michel Garzón ja Kira Weckman: Latinomakuja : Latin Flavours

Kokkipariskunta Kira Weckman ja Michel Garzón pitävät teoksensa Latinomakuja alkusanojen mukaan ruoanlaittoa työn ohella rakkaimpana harrastuksenaan. Kun on tutustunut tähän erityislaatuisen kauniiseen keittokirjaan, tietää että nuo sanat eivät ole vain helinää, niin suurta iloa ja onnea teos huokuu. Vuonna 2013 Suomen Top Chef -tittelin napannu... Lue koko vinkki »
Tien päällä taas

Ernesto Che Guevara: Tien päällä taas

Argentiinalainen Ernesto "Che" Guevara lähti lääkäriksi valmistuttuaan matkalle Etelä- ja Väli-Amerikkaan. Tämä oli hänen toinen pidempi matkansa ja se kesti useampia vuosia. Hän kirjoitti matkan aikana päiväkirjaa, jonka pohjalta kirja Tien päällä taas on tehty. Päiväkirjaa on täydennetty esimerkiksi kirjeillä, joita hän lähetti sukulaisilleen ja ... Lue koko vinkki »
Sahanpururevolveri

Reijo Mäki: Sahanpururevolveri : kauneimmat kertomukset

Osa tarinoista on ilmestynyt aikaisemmin hyvinkin erilaisissa lehdissä, neljä kertomusta on kirjoitettu varta vasten tätä kokoelmaa ajatellen. Jussi Vares esiintyy muutamissa, mutta ei suinkaan kaikissa jutuissa. Päähenkilönä on erilaisia tyyppejä, yleensä jonkun rikoksen tehneitä kavereita. Melkein joka tarinassa vilahtaa Mäen tapaan myös se kauni... Lue koko vinkki »
Hitlerin pako

Simon Dunstan ja Gerrard Williams: Hitlerin pako : kootut aihetodisteet

Pakeniko Adolf Hitler bunkkeristaan valitun joukon kanssa viime hetkellä? Pääsivätkö he salaa Berliinistä Etelä-Amerikkaan? Kysymyksiä, jotka aina silloin tällöin ovat heränneet esille mediassakin – ja yllättäen todisteita löytyy. Jopa melkoisen vakuuttavia sellaisia. Kaksi toimittajaa tutkivat viisi vuotta dokumentteja, haastattelivat lukuisia ... Lue koko vinkki »
Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois

Merja Mähkä: Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois

Toimittaja Merja Mähkä teki puolitoista vuotta kestäneen maailmanympärimatkan. Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois on hänen matkapäiväkirjansa tuolta matkalta. Aluksi tavoite oli saada täyteen sata nähtyä maata, mutta reissun aikana niitä kertyi lopulta 35 kappaletta. Kirja on koottu matkapäiväkirjan muotoon ja luvut on aina nimetty sen... Lue koko vinkki »

Carmen Aguirre: Kiihkeä maa : Nuoruuteni vastarintaliikkeessä

Millaista on elää lapsena ja samalla vallankumouksellisena? Chilestä viime hetkellä paenneen perheen kaksi tyttöä katsoivat kuolemaa ja teloittajia silmiin jo 4–5-vuotiaina. Sen jälkeen Carmen oppi paljon. Kun perhe pakeni Kanadaan, kodista tuli vastarintaliikkeen salainen turvapaikka. Sohvalta löytyi aamulla vieras toveri, joka saattoi majoittua p... Lue koko vinkki »

Gabriel García Márquez: Mamá Granden hautajaiset

Macondo, kylä Kolumbian viidakon sydämessä, toimii miljöönä useille nobelisti Gabriel García Márquezin teoksille. Mamá Granden hautajaiset, kahdeksan novellin kokoelma mestarin varhaisilta ajoilta 1960-luvun alusta, esittelee Macondon vaihtelevassa ajassa vaihtelevien pienten tapahtumien näyttämönä. Hammaslääkäri saa asiakkaakseen kylän pormesta... Lue koko vinkki »