Reijo Mäki: Sahanpururevolveri : kauneimmat kertomukset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Osa tarinoista on ilmestynyt aikaisemmin hyvinkin erilaisissa lehdissä, neljä kertomusta on kirjoitettu varta vasten tätä kokoelmaa ajatellen. Jussi Vares esiintyy muutamissa, mutta ei suinkaan kaikissa jutuissa. Päähenkilönä on erilaisia tyyppejä, yleensä jonkun rikoksen tehneitä kavereita. Melkein joka tarinassa vilahtaa Mäen tapaan myös se kaunis nainen eikä Alkonkaan käyttöä juuri vältellä.

Kertomuksia on tarjolla yhteensä 17, pituudeltaan ne ovat erilaisia vain muutaman sivun mittaisesta mininovellista lähtien. Tyyli, aika, paikat ja ihmiset vaihtelevat. Seikkailut kantavat Etelä-Amerikasta aina sodan aikaiseen Turkuun, tämän hetken Murmanskiin sekä nykyisyyteen ja tulevaisuuteen Unionin Turussa.

Itselleni oli erityisesti mieleen niminovelli Sahanpururevolveri, jossa pitkän ja menestyksellisen miehen rikollinen ura saavuttaa eräällä tavalla huippunsa, jos myös samalla ehkä loppunsa – kukapa tietää! Ihan kaikkina päivinä ei kannattaisi herätä lainkaan, on kertomus eräästä Jussi Vareksen kesäpäivästä. Päivästä, josta muodostuu kauniin naisen myötä ensin varsin viehättävä alkuilta sekä sen jälkeen väkivaltainen sessio, jossa jopa sohvalla istuva nalle tulee viilletyksi. Kirje tuntemattomalle naiselle on myös Vares-tarina, jossa ystävät tarkoilla silmillään pelastavat miehen vaarallisesta tilanteesta. Rankempi päivä Muumilaaksossa kertoo edelleen Vareksesta, jolla on käynnissä tavallinen varjostuskeikka, josta tuleekin äkkiä murhatutkinta.

Mielestäni kokoelma on hiukan epätasainen, mutta näin koottuna se on ehkä odotettavissakin. Kirjailijasta pitäville tämä tarjoaa kuitenkin taas jännittäviä, hauskoja, lievän absurdeja sekä nolojakin hetkiä sekä taatusti mielenkiintoisia yllätyskäänteitä monen eri tarinan avulla.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Kirjailijaa tietämättä ja Vares-tarinoita lukematta tämän kirjan tekijäksi tunnistaisi kyllä Mäen.
    Ei mitään uutta taivaan kannen alla, paitsi ehkä juuri nuut muut kuin Varekset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...