Simon Dunstan ja Gerrard Williams: Hitlerin pako : kootut aihetodisteet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pakeniko Adolf Hitler bunkkeristaan valitun joukon kanssa viime hetkellä? Pääsivätkö he salaa Berliinistä Etelä-Amerikkaan? Kysymyksiä, jotka aina silloin tällöin ovat heränneet esille mediassakin – ja yllättäen todisteita löytyy. Jopa melkoisen vakuuttavia sellaisia.

Kaksi toimittajaa tutkivat viisi vuotta dokumentteja, haastattelivat lukuisia henkilöitä ja todisteita kasaantui lopulta hurja määrä. He tuovat kirjassaan julki täsmälliset, aiheelliset perustelut siitä, että Hitler pääsi poistumaan bunkkerista salakäytävää pitkin. Mukanaan hänellä oli Eva Braun, Martin Borman, lankonsa Fegelain ja kuusi uskollista SS-miestä sekä tietysti rakas Blondi-koira. Todisteidenkin mukaan bunkkerissa olisi teloitettu muulloinkin Hitlerin kaksoisolentona esiintynyt Gustav Weber sekä Eva Braunia esittänyt näyttelijätär – siksi pikainen ruumiiden poltto olikin tarpeen. Tosin hiukkasia ja todisteita silti jäi…

Pakomatka ja tapahtumat on kirjattu huolellisesti valmistellun suunnitelman mukaan. Hitlerin oletettua pakomatkaa seurataan yksityiskohtaisesti. Henkilöitä, paikkoja, päivämääriä, kirjeitä sekä dokumentteja tarjotaan todisteina. Lisäksi mukana kulkee myös toinen tärkeä ja aina kiinnostava tarina, tarina natsien kulta-aarteesta. Varallisuuden, rahojen ja kullan siirrosta on myös olemassa silkkaa faktaa. Kirja kuvailee lopussa Hitlerin ja hänelle tärkeiden ihmisten oletettua sodanjälkeistä elämää Patagoniassa. Kertomuksen mukaan Hitler menehtyi vasta helmikuussa 1962 rauhallisesti lääkärin antamaan morfiiniruiskeeseen, tosin dementoituneena ja… niin, lukekaapas itse!

Käytän tässä melkoista ehkä-oletusta, koska tarina sinänsä on kulkenut omia teitään aina Hitlerin salamyhkäisestä kuolemasta lähtien. Tähän on palattu vuosien mittaan eri tahoilla aina uudestaan ja uudestaan, samoin kuin natsien kultaan ja muihinkin tätä sivuaviin tarinoihin. Kiinnostavaa asiaa, myös todisteiden osalta. Jokainen voi itse ratkaista mihin uskoa.

Itse luin tämän lähinnä faktiona eli faktan ja fiktion yhdistelmänä, jossa on myös totuuden hippusia mukana. Miehet itse ovat kyllä erittäin vakuuttavia, samoin esitetyt todisteet. Mukana on runsas määrä dokumentteja, viitteitä sekä erilaisia lähteitä, joista asiasta kiinnostunut löytää taatusti lisätietoja. Muutenkin kirjan alkuperäisen kustantajan esipuhe sekä muu tietopuolinen anti on asiallista ja antaa ainakin luotettavan vaikutelman.

Kirjaa suosittelen kaikille aihepiiristä kiinnostuneille, sillä mielipiteensä ja tietojen uskottavuuden voi aina arvioida itse. Tämä on minusta lähempänä asiaviihdettä, joten en pitäisi tätä mitenkään huononakaan teoksena. Vaivaa on nähty ja tulos on sen mukainen – totuutta ei ehkä tiedä kukaan…

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...