Gabriel García Márquez: Mamá Granden hautajaiset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Macondo, kylä Kolumbian viidakon sydämessä, toimii miljöönä useille nobelisti Gabriel García Márquezin teoksille. Mamá Granden hautajaiset, kahdeksan novellin kokoelma mestarin varhaisilta ajoilta 1960-luvun alusta, esittelee Macondon vaihtelevassa ajassa vaihtelevien pienten tapahtumien näyttämönä.

Hammaslääkäri saa asiakkaakseen kylän pormestarin, verivihollisensa. 94-vuotias paholaisen kolme kertaa kohdannut pappi saa aiheen loistavaan saarnaan. Köyhä mies tekee maailman kauneimman lintuhäkin ja lähtee kauppaamaan sitä mahtimiehen pojalle. Kylän myyttinen äitihahmo ja maiden omistaja Mamá Grande kuolee ja presidentti ja paavi saapuvat todistamaan hautajaisia. Kylän biljardisali joutuu vaikeuksiin, kun ainoan pöydän biljardipallot varastetaan. Ja niin edelleen.

Gabriel García Márquez rakentaa pienten ihmisten suurista hetkistä loistavaa pienproosaa. Novellit ovat lämpimän humoristisia – eivät missään tapauksessa pilkallisia. García Márquezin kuvaamat tavalliset ihmiset tuntuvat jotenkin kovin merkityksellisiltä, vaikka ovatkin koulujakäymättömiä metsäläisiä. Ehkäpä García Márquezin viehätys perustuukin juuri tähän: taitoon tehdä tavanomaisesta erityistä. Mikään aihe ei ole liian pieni tarinaksi ja koko tarina saattaa kulminoitua yhteen virkkeeseen, jopa yhteen sanaan. Mamá Granden hautajaiset on mestariteos, jota voi lämpimästi suositella kenelle tahansa hyvän kirjan ystävälle.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...