Karina Sainz Borgo: Kolmas maa

Kolmas maa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Myönnetään: en ollut vielä muutama päivä sitten kuullutkaan venezuela­laisesta kirjailijasta Karina Sainz Borgosta enkä hänen uudesta romaanistaan Kolmas maa. Kun kirja sattui käsiini kirjaston uutuushyllyssä, mietin, että näinköhän tällä saisi kuitattua Kirjavinkkien maahaasteesta pitkästä aikaa uuden maan. Mutta olipa lähtökohta kirjan lukemiselle mikä tahansa, niin olipa mukavaa löytää tämä teos ja tämä kirjailija, sillä Kolmas maa osoittautui yhdeksi parhaista alkuvuonna lukemistani romaaneista.

Angustias on synnyttänyt keskosina kaksospojat, mutta nämä ovat heikkoja. Nimeämättömän vitsauksen vuoksi kotiseudultaan pakeneva Angustias perheineen saapuu rajaseuduille kylään, jonka hallinnasta kamppailevat väkivaltaiset sissit sekä rikas maanomistaja marionettihallintoineen. Kun kaksosvauvat kuolevat, ajautuu Angustias yksiin Visitación Salazarin kanssa, naisen, joka ylläpitää laitonta hautausmaata pienellä kiistellyllä maapläntillä.

Haistammeko Gabriel García Márquezin? Jotenkin kyllä, vaikkei Karina Sainz Borgon realismi niin kovin maagista olekaan. Mutta Kolmannen maan kaikki kaikkia vastaan -asetelma on vetävästi kuvattu, taitavasti rakennettu. Huhut ja myytit yhdistyvät kiertävän laulajan Jairon säkeissä, ja hänelle myös makse­taan huhujen ylläpitämisestä. Ihmiset uskovat helposti monenlaisiin asioihin, eikä varmaa tietoa harvaan asutulla syrjäseudulla ole helppoa saada.

Tarina kietoutuu muutaman päähenkilön ympärille. Angustias on minä-kertoja, muita näkökulmia kuvitetaan kaikkitietävän kerronnan kautta. Samat tapahtumat limittyvät eri näkövinkkeleistä hienoksi kudokseksi. Angustias on tunteva, kokeva, kaiken menettävä ja alusta aloittava nuori nainen. Hän ottaa hoteisiinsa vastahakoisen teinitytön Consuelan, joka on raiskauksen jäljiltä raskaana. Visitación on persoonallinen hahmo, vahva ja itsepäinen nainen keskellä rähinöiviä miehiä. Hän tuntee oman arvonsa ja joka huolehtii niistä, joista kukaan muu ei huolehdi. Pormestari Aurelio Ortiz on hallintovirkamies vaikeassa paikassa. Korruption kautta paikkansa saanut mies on helposti vaihdettavissa toiseen, jos uskollisuus unohtuu.

Toinen maa on tuulahdus Latinalaista Amerikkaa keskellä kevään kinoksia, hyvä romaani, joka kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 242 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...