Geraldine Brooks: Kirjan kansa

Kirjan kansa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Uskomaton, kaunis ja jännittävä suurimmalta osin tosiasioihin perustuva tarina juutalaisten pyhästä kirjasta, arvokkaasta ja upeasta Sarajevon haggadasta, sen nykyaikaan sijoittuvasta konservoijasta sekä tapahtumista kirjan ympärillä ennen ja nyt.

Upeaa kerrontaa muun muassa eri uskonnoista, erityisesti islamista ja juutalaisuudesta, kansoista ja kulttuureista, kirjan kuvituksen tekemisestä ja muusta hamassa historiassa. Kirjan otaksutaan olevan n. 600 vuoden takaa ja kuvituksena on upeita käsinmaalattuja miniatyyreja.

Tarina vie mennessään; se kertoo kirjan kuvittajasta, inkvisitiosta, natsien vainoista ja muusta historiasta. Samalla selvitetään kirjan salamyhkäistä ja kätkettyä matkaa museoon ja lopulta konservoitavaksi. Konservoijalle puolestaan pieni karva, suolatahra sivulla ja muut pienet asiat kertovat oman tarinansa.

Kirjan kanssa on vehkeilty ja tehty kauppaa, sitä on salakuljetettu ja säilytetty piilossa kautta vuosisatojen. Tämä jatkuu vielä nykypäivänäkin eli Sarajevon taistelujen ja Bosnian sodan aikana haggada pelastettiin jälleen — nyt oikea haggada on Bosnian kansallismuseon hallussa.

Suositan tarinaperinteestä kiinnostuneille, kirjoja rakastaville ihmisille. Ei piinkoville realisteille kuitenkaan, tarinassa on jotakin sadunomaista vaikka se käsitteleekin paljolti tosiasioita, sotaa, kärsimystä ja vainoja. Kaunis, mukaansa tempaava kirja. Tosin nykyajan salakähmäiset juonet eivät itseäni niinkään kiinnosta. Kirjan haluaisin kyllä ehdottomasti nähdä itse!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...