Tunteiden maailmanhistoria

Richard Firth-Godbehere: Tunteiden maailmanhistoria

Perinteisesti historiantutkimuksessa on keskitytty poliittisiin liikkeisiin, sotatapahtumiin, tieteellisiin keksintöihin ja talouden käänteisiin, jättäen usein ihmisen sisäiset tunteet ja kokemukset sivuun. Kuitenkin on selvää, että tunteet ovat läsnä kaikessa ihmistoiminnassa, ja näin on ollut myös historiallisissa käännekohdissa. Kiinan nykyistä ... Lue koko vinkki »
Kuningashuone

Hilary Mantel: Kuningashuone

Jossakin, tai kukaties ei missään, on yhteiskunta, jota filosofit hallitsevat. Heillä on puhtaat kädet ja tahraton sydän. Mutta jopa valon metropolissa on kärpäsiä kuhisevia tunkioita ja lantakasoja. Jopa hyveen tasavallassa tarvitaan miestä lapioimaan paska pois, ja jossakin on kirjoitettu, että miehen nimi on Cromwell. Noin kymmenen vuoden työ... Lue koko vinkki »
Tummanhopeinen meri

Susan Fletcher: Tummanhopeinen meri

Neljä vuotta sitten eräs eristyneen Parlan saaren asukkaista hukkui ja yhteisö on vieläkin järkyttynyt tapahtumasta, kukin omalla tavallaan. Siksi onkin omituista, kun eräänä aamuna saaren tuskin näkyvästä poukamasta löytyy rannalle ajautunut mies. Onneksi hän on vielä hengissä ja hänet kuljetetaan nopeasti sairaanhoitajan huomaan. Kuten tavallista... Lue koko vinkki »
Syytettyjen sali

Hilary Mantel: Syytettyjen sali

Syytettyjen sali jatkaa siitä, mihin Susipalatsi, yksi vuoden 2011 hienoimmista kirjoista, jäi. Englannin kuningas Henrik VIII on päässyt ensimmäisestä vaimostaan eroon ja saanut tilalle himoitsemansa Anne Boleynin. Vaan eipä Annesta pitkää iloa ole, sillä paljon kaivattu miespuolinen perillinen jää yhä saamatta ja kuningas katselee jo muita naisia... Lue koko vinkki »

Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana

Päädyin lukemaan tämän kirjan vahingossa; enhän minä lue novellikokoelmia, en pidä niistä — perustuen siihen tosiasiaan, että en aiemmin, ainakaan niin että muistaisin, ole lukenut kuin yhden sellaisen. Tuo ensimmäiseni oli Alice Munron Liian paljon onnea. Minä rakastin sitä. Tästä huolimatta en osaa tarttua novellikokoelmaan ja niinpä olenkin sang... Lue koko vinkki »
Susipalatsi

Hilary Mantel: Susipalatsi

Henrik VIII oli vaimoistaan kuuluisa Englannin kuningas. Susipalatsi pyörii Henrikin ensimmäisen vaimonvaihdon ympärillä, kun Henrik haluaa purkaa avioliittonsa Katariinan kanssa ja naida Anne Boleynin. Paavi ei avioeroa hyväksy, joten Henrik ottaa asiakseen irrottaa Englannin kirkon Vatikaanin vallan alta. Kaiken keskellä häärii Thomas Cromwell... Lue koko vinkki »
Kirjan kansa

Geraldine Brooks: Kirjan kansa

Uskomaton, kaunis ja jännittävä suurimmalta osin tosiasioihin perustuva tarina juutalaisten pyhästä kirjasta, arvokkaasta ja upeasta Sarajevon haggadasta, sen nykyaikaan sijoittuvasta konservoijasta sekä tapahtumista kirjan ympärillä ennen ja nyt. Upeaa kerrontaa muun muassa eri uskonnoista, erityisesti islamista ja juutalaisuudesta, kansoista j... Lue koko vinkki »

Simon Singh: Big Bang : maailmankaikkeuden synty – kaikkien aikojen tärkein tieteellinen läpimurto ja miksi se on hyvä tuntea

Alkuräjähdysteoria on yksi ihmiskunnan suurimmista älyllisistä saavutuksista. Simon Singh kertoo tässä kirjassa, miten alkuräjähdysteoria keksittiin ja mitä se tarkoittaa. Samalla Singh tulee opettaneeksi lukijalle runsaasti tieteen historiaa, astronomian ja ydinfysiikan alkuperän ja koko joukon kiinnostavia anekdootteja tieteentekijöistä. Singh... Lue koko vinkki »

Simon Singh: Fermat’n viimeinen teoreema

Pierre de Fermat oli mestarillinen amatöörimatemaatikko, joka kehitteli elämänsä aikana yhtä jos toista. Tärkeimmäksi perinnöksi jäi kuitenkin kirjan marginaaliin raapustettu lause Cuius rei demonstrationem mirabilem sane detexi hanc marginis exiguitas non caperet, Olen keksinyt väittämälle ihmeellisen todistuksen, mutta marginaalissa ei riitä sill... Lue koko vinkki »

Simon Singh: Koodikirja

Salakirjoitus on jotakuinkin yhtä vanha keksintö kuin kirjoittaminen. Aina on ollut salaisuuksia kätkettäväksi muilta. Vuosien varrella salakirjoitukset ovat kehittyneet: murtamattomiksi luullut koodit on murrettu, jolloin on tarvittu uusia. Simon Singh esittelee salakirjoitukset antiikin ajoista nykypäivään ja kvanttitietokoneiden tulevaisuutee... Lue koko vinkki »

Steven Poole: Trigger happy : Videogames and the entertainment revolution

Videopelien maailma on julma kirjailijoille. Jo vuonna 2000 ilmestynyt kirja tuntuu viisi vuotta myöhemmin esimerkkiensä vuoksi vanhentuneelta: kuka enää puhuu Lara Croftista? Poolen onneksi kirja on muuten hyvää asiaa, vaikka ei mitään suuria uutuuksia esitäkään. Omalla kohdallani kirjan anti jäi varsin ohkaiseksi, mutta mukavaa luettavaa se sentä... Lue koko vinkki »