Luvatun maan lumo

Timo R. Stewart: Luvatun maan lumo : Israelin kristityt ystävät Suomessa

Mitä on kristillinen sionismi? Turvaudun jälleen kerran Wikipediaan, sen rajoitukset muistaen, löytääkseni edes jonkinlaisen määritelmän. ”Kristillinen sionismi on eräiden kristittyjen uskomus- ja oppirakennelma, jonka mukaan juutalaisten paluu Pyhään Maahan ja nykyisen Israelin valtion syntyminen vuonna 1948 ovat merkkejä Raamatun profetioiden täy... Lue koko vinkki »
Ruben

Katriina Järvinen: Ruben : Ruben Stiller, siltä väliltä

Toimittaja Ruben Stillerin nimi lienee useimmille tuttu, ainakin niille, jotka ovat edes jonkin verran katselleet televisiota tai sitten kuunnelleet Radio Cityn tai Radiomafian lähetyksiä. Jälkimmäisessähän syntyi aikoinaan melkoinen kohu, kun keskustalainen Tapio Siikala oli nimitetty Yleisradion johtajaksi vuonna 1993, ja Ruben meni ilmeisestikin... Lue koko vinkki »
Unorthodox

Deborah Feldman: Unorthodox : Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni

Takavuosien radio-ohjelman otsikkoa mukaillen Deborahista saattaa todellakin sanoa, että hän on erilainen nuori jopa New Yorkin kaltaisessa hyvin heterogeenista väkeä sisältävässä kaupungissa. Hänen äidinkielensä on jiddiš ja hän puhuu englantia hassusti murtaen, ja itse asiassa häntä kutsutaan jiddišinkielisellä nimellä Devojri. Hän pukeutuu aina ... Lue koko vinkki »
Toisissamme kiinni

Vivian Gornick: Toisissamme kiinni : muistelma

Tästä kirjasta on kirjoitettu jo aika paljon, ja suurimmassa osassa arvioita on kiinnitetty huomiota samaan kysymykseen: miksi näin hyvä kirja käännettiin vasta nyt suomeksi, kun alkuteos on kolmisenkymmentä vuotta vanha? Tähän kuoroon voin kyllä liittyä täysin äänin, sillä Toisissamme kiinni oli merkittävä lukukokemus, syvä ja oivaltava ja ajatuks... Lue koko vinkki »
Kahden virran maa

Emil Anton: Kahden virran maa

Sumerilaisten merkitystä maailmanhistoriassa on vaikea yliarvioida. Akkadilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset omaksuivat sumerilaisen sivistyksen ja välittivät sitä eteenpäin vuosisadasta toiseen. Silloinkin, kun sumerin kieli puhuttuna kielenä kuoli, sitä opeteltiin ja käytettiin uskonnon ja tieteen kielenä, ikään kuin muinaisen Mesopotamian ... Lue koko vinkki »
Daniel Deronda

George Eliot: Daniel Deronda

George Eliot, oikealta nimeltään Mary Anne Evans, oli 1800-luvun lopun huomattavimpia kirjailijoita. Vuonna 1819 syntyneen kirjailijan 200-vuotissyntymäpäivää sopii juhlistaa suomentamalla merkittävä, vielä suomentamaton teos, ja niinpä Alice Martin pääsi kääntämään Daniel Derondan suomeksi. Kirjan nimihenkilö voi olla Daniel Deronda, mutta eten... Lue koko vinkki »

Kurt Sontheimer: Hannah Arendt : Suuren ajattelijan elämä

Hannah Arendt tunnetaan yhtenä 1900-luvun tärkeimpänä filosofina ja poliittisena teoreetikkona. Vaikka Arendtin tuotanto ei olisi muuten mitenkään tuttua, niin kukapa ei olisi kuullut ainakin käsitettä "pahuuden banaalius", jonka Arendt teki tunnetuksi raportissaan Eichmann Jerusalemissa. Vallan, auktoriteetin ja erityisesti totalitarismin teem... Lue koko vinkki »
Daniel Stein

Ljudmila Ulitskaja: Daniel Stein

Nykyisinä usein kiireisinä aikoina saattaa tuntua haastavalta tarttua yli 500-sivuiseen romaaniin – ehkäpä siltä odottaa enemmän kuin päivässä, parissa luettavalta parisataasivuiselta kirjalta. Mutta Ljudmila Ulitskajan Daniel Stein on tiiliskivi, joka ei petä suurempiakaan odotuksia. Kirjan nimihenkilö on puolanjuutalainen, joka pelastuu kuin i... Lue koko vinkki »
Esikoisten lunastus

Samuel Davidkin: Esikoisten lunastus

Toki halusin kantaa korteni kekoon kesäkuun dekkariviikolla. Kirjapinosta valikoitui luettavaksi Samuel Davidkinin esikoisromaani Esikoisten lunastus. Saksan poliisi kaipaa tietoja tohtori Julian Zellhausenin liikkeistä ja ottaa yhteyttä Helsingin rikostorjuntayksikköön. Jäljet johtavat Korkeavuorenkadulle asuntoon, jota rikoskonstaapeli Leo Ask... Lue koko vinkki »
Tyhmä neitsyt

Ida Simons: Tyhmä neitsyt

Tässäpä taas viehättävä pieni helmi kirjaksi! Tyhmän neitsyen keskushenkilö on nuori Gittel, joka rakastaa pianonsoittoa. Hänen isänsä on epäonninen bisneksissään, ja kuvankaunis äiti ottaa sydämistyneenä tyttären kerta toisensa jälkeen mukaansa oman sukunsa luo Antwerpeniin ja lupaa jäädä sinne iäksi, mutta palaa aina takaisin, kun perhe alkaa her... Lue koko vinkki »
Oneiron

Laura Lindstedt: Oneiron

Seitsemän toisilleen tuntematonta eri-ikäistä naista eri puolilta maailmaa kohtaa toisensa paikassa, jossa tavalliset luonnonlait eivät ole voimassa. Jokaisella naisella on yksi yhteinen ominaisuus: he ovat kuolleita. Mutta naisten persoonallisuus ei ole hävinnyt minnekään. He hakevat paikkaansa oudosta ryhmästään, kunnes he huomaavat, että selvitä... Lue koko vinkki »
Ihmeellisten asioiden museo

Alice Hoffman: Ihmeellisten asioiden museo

Vuonna 1911 New York on uuden edessä. Maahan valuu koko ajan lisää siirtolaisia, tuoreet metrolinjat juoksevat kaupungin alla ja työläiset ovat alkaneet vaatia oikeuksia ja järjestävät lakkoja. Valitettavasti vaatii yhden suuronnettomuuden eli tehdaspalon, ennen kuin suuriin epäkohtiin todella aletaan puuttua. New York on kaupunki, joka ei nuku, ja... Lue koko vinkki »
Daavidintähdet

Kristina Ohlsson: Daavidintähdet

Kristina Ohlssonin dekkarien sarja sen kuin vain paranee edetessään; Daavidintähdet on jo viides kirja, joka kertoo Fredrika Bergmanin ja Alex Rechtin tutkimuksista. Edellisessä osassa Paratiisiuhrit liikuttiin kansainvälisen terrorismin parissa, ja myös Daavidintähtien murhien juuret osoittautuvat olevan Israelissa, vaikka liikkeelle lähdetäänk... Lue koko vinkki »
Mielen maisemissa

Paul Auster: Mielen maisemissa

Nyt on vähän hankala kirja vinkattavana, nimittäin Paul Austerin uusin teos Mielen maisemissa. Auster on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden suurimmista nimistä, äärimmäisen älykäs ja analyyttinen kirjoittaja, jonka teosten parissa olen aiemmin aina viihtynyt erinomaisesti – tuntuu, kuin Austerin kirjojen äärellä olisi aina itseään sopivasti fik... Lue koko vinkki »
We Won't See Auschwitz

Jérémie Dres: We Won’t See Auschwitz

Puolassa oli tuhansia juutalaisia ennen toista maailmansotaa, heistä suuri osa kuoli ja osa lähti maasta pois. Monet heidän jälkeläisensä haluavat selvittää taustaansa, ymmärtää historiaa ja löytää ehkä myös sen, mihin oikeasti kuuluvat. Juutalaisten jälkeläisistä monet eivät kuitenkaan ole uskonnollisia ihmisiä, vaikka osa haluaakin kuulua seuraku... Lue koko vinkki »
Kangastus 38

Kjell Westö: Kangastus 38

Matilda Wiik – sitä nimeä hän nyt käyttää – on palkattu konttoristiksi Claes Thunen asianajotoimistoon. Thune pitää häntä hieman arvoituksellisena naisena eikä tämä suostu kertomaan syytä, miksi lähti edellisestä työpaikastaan vaikkakin hyvin suosituksin. Rouva Wiik on kuitenkin erittäin pätevä työntekijä, joten Thune on tyytyväinen. Thunen eläm... Lue koko vinkki »
Kalpea rikollinen

Philip Kerr: Kalpea rikollinen

Yksityisetsivä Bernie Guntherilla menee kohtuullisen mukavasti ja hän on jo voinut palkata kumppaninkin toimistolle. Berliinissä on ollut kaikin tavoin kuuma kesä ja syyskuussa 1938 politiikassakin kuohuu. Hitlerin suunnitelmille on naureskeltu, mutta mikä mahtaa nyt olla yleinen mielipide? Kuin poliittista ilmapiiriä seuraillen alkaa rikosrinta... Lue koko vinkki »
Nemesis

Philip Roth: Nemesis

Nemesis on Wikipedian mukaan ”kreikkalaisessa mytologiassa jumalaisen koston henki niitä vastaan, jotka sortuvat hybrikseen”, joka puolestaan merkitsee ”ylimielisyyttä ja rajatonta luottamusta ja ylpeyttä omiin kykyihin”. Philip Rothin kirjassa kosto on kova, polioepidemia, joka tappaa ja rampauttaa elinvoimaisia nuoria Newarkin kaupungissa ja sen ... Lue koko vinkki »
Seela Sella sellaisenaan

Anne Mattsson: Seela Sella sellaisenaan : Näyttelijän elämäkerta

Tämän kirjan kanssa samanaikaisesti Anne Mattson on kirjoittanut poliittisen historian lisensiaatintyön Seela Sella ja selustansa : Näyttelijän elämäkerta ja elämänkaaripsykologia. Molempien pääaiheena on näyttelijä Seela Sella ja hänen elämänsä. Kirja lähtee liikkeelle Sellan lapsuudesta Tampereella työläisperheessä. Teatterissa työskentely oli... Lue koko vinkki »