Philip Kerr: Kalpea rikollinen

Kalpea rikollinen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yksityisetsivä Bernie Guntherilla menee kohtuullisen mukavasti ja hän on jo voinut palkata kumppaninkin toimistolle. Berliinissä on ollut kaikin tavoin kuuma kesä ja syyskuussa 1938 politiikassakin kuohuu. Hitlerin suunnitelmille on naureskeltu, mutta mikä mahtaa nyt olla yleinen mielipide?

Kuin poliittista ilmapiiriä seuraillen alkaa rikosrintamalla tapahtua. Arjalaistyttöjä löytyy murhattuina, toinen toisensa jälkeen. Brutaalisti, silvottuina ja hyväksikäytettyinä… Ainakin eräät tahot osoittavat syyttävästi juutalaisia ja väittävät tyttöjen olleen rituaalimurhien uhreja. Jopa eräs lehti, erikoinen sellainen kylläkin, epäilee täysin omalaatuisia asioita. Gunther palkataan ensin paljastamaan erästä kiristysjuttua, josta sitten juontuukin tutkinta tyttöjen murhiin. Yksin hän ei selviä ja hän palaakin poliisin palvelukseen Kripoon.

Juttu tuntuu olevan tavallaan sisäpiirin omituisuuksia, sillä tähän liittyvät sadistinen sarjamurhaaja, natsien spiritistiset istunnot sekä lähestyvän sodan oudot ennakkoaavistukset, puheet ja merkilliset ihmiset, joiden poliittisesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta ei enää voi olla varma kukaan. Mukana vilahtaa tunnettuja natseja, jotka tuntuvat vahtivan toinen toisiaan ja etsivän vain uskottavia syitä toisten maineen mustaamiseen – tai jopa lopulliseen ratkaisuun.

Kirja on Berlin Noir -sarjan toinen, itsenäinen osa. (Ensimmäinen osa oli nimeltään Liekit Berliinissä.) Se kertoo erittäin uskottavasti natsi-Saksasta ja äärimmäisistä rappion ilmenemistä juuri ennen sotaa. Se myös paljastaa outoja uskomuksia sekä pilkkaa tuolloisia vallanpitäjiä huoletta.

Kalpea rikollinen on mielenkiintoisen erilainen dekkari, jota ainakin itse luin lähes hievahtamatta. Kirja tarjoaa huolellisesti näkökulman historiaan sekä kaupunkiin, lähes yksityiskohtaisen tarkasti. Kaikille historiasta ja jännityksestä kiinnostuneille luvassa on kovaksikeitettyä dekkaria saksalaiseen tapaan.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...