Graham Greene: Kiveä kovempi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaksi rikollisjengiä kilpailee Brightonin lomanviettokaupungin herruudesta. Toisen johtaja on vastikään surmattu, ja jengin johtoon on noussut vasta 17-vuotias Pinkie. Nuoren miehen uskottavuus on koetuksella niin omien kuin kilpailijoidenkin joukoissa. Pinkiellä on kova tarve todistaa miehisyyttään.

Pinkien joukkio tekee murhan, joka on suunniteltu muuten erinomaisesti, mutta yksi ratkaiseva yksityiskohta menee pieleen: väärä mies näyttäytyy ravintolassa ja jää tarjoilijatytön mieleen. Pinkien on ryhdyttävä peittelemään jälkiään keinoilla millä hyvänsä. Tarvitaan lisää ruumiita ja jopa sopiva avioliitto!

Graham Greenen Kiveä kovempi kertoo paitsi rikollisuudesta myös aikuistumisesta. Nuoren ihmisen näyttämisenhalu yhdistyy kokemattomuuteen ja sinisilmäisyyteen. 17-vuotiaana asiat ovat mustavalkoisia. Pinkie tuntuu olevan jo menetetty tapaus, täysi psykopaatti, jossa ei ole mitään hyvää, mutta onko hänen vedettävä mukanaan kaikki muutkin? Onko väkivalta ainoa vaihtoehto? Missä kunnossa Pinkien sielu on kaiken kuolemansynnin jälkeen?

Kiveä kovempi on osa rikoskirjallisuuden klassikkokaanonia ja ansaitsee siksi paikkansa Kirjavinkkien Rikoksen ABC-sarjassa. Suomeksi kirja on ilmestynyt jo 1950-luvulla ja siitä on otettu useita painoksia. Englannintaitoisille kuitenkin suosittelisin alkuteokseen tarttumista, sillä valitettavasti aika ei ole kohdellut hyvin Tauno Tainion käännöstä. Tarinankuljetus on välillä hukkua kokonaan tarpeettomaan ja tahattomaan vaikeaselkoisuuteen, ja erityisesti dialogi on kovin tönkköä.

Joka tapauksessa Kiveä kovemman tarinassa on imua. Pinkien kohtalokasta vyöryä kohti väistämätöntä loppua lukiessaan ihmettelee, eikö Pinkiellä todellakaan ollut elämässään muita vaihtoehtoja. Samalla lukija pelkää viattomien sivullisten puolesta. Tarjoilijatyttö Rosen naiivin ehdoton rakkaus häntä törkeästi käsittelevään Pinkieen tuntuu uskomattomalta. Suosittelen tutustumaan!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...