Veikko Huovinen: Koirankynnen leikkaaja

Koirankynnen leikkaaja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mertsi Vepsäläinen sai sodassa kuulan läpi kallonsa. Sodan jälkeen, kylmässä pakkastalvessa, toistaitoinen Mertsi on kiertolainen, jonka selviäminen päivästä toiseen on muiden varassa. Mertsillä käy onni: kansakoulun lattiatyömaalla Ville Kuosmanen kertoo koirastaan Sakesta, jonka kannukset kasvavat helposti parinkin kierroksen mittaisiksi. Mertsi saa pakkomielteen, että hän lähtee pelastamaan Sakke-koiran, koirankynnen leikkaaminen olkoon hänen elämäntehtävänsä!

Matkalla Kuosmasen pirttiin Mertsi pysähtyy savottaan. Eihän hänestä koviin metsätöihin ole, mutta tuttu mies Eetvi Manninen pitää hänestä huolta. Saa Mertsi sentään vähän syödäkseen ja kattoa ylleen kovimmilla pakkasilla. Savottamiesten huolenpito yksinkertaisesta kulkumiehestä on lämmittävää luettavaa.

Veikko Huovinen tunnettiin korpimaiden originellien humoristisena kuvaajana, mutta myös luonnon ymmärtäjänä. Koirankynnen leikkaajassa on kyse oikeastaan molemmista. Savottajakso korpimaiden perukoilla ankarissa olosuhteissa on valaisevaa luettavaa pula-ajan oloista. Markka oli tienattava sieltä, mistä sen vain ikinä pystyi hankkimaan.

Ihmisyys ja se, kuinka toista kohdellaan, ne nousevat esiin Huovisen tektissä. Lempeässä huumorissaan Koirankynnen leikkaaja ei pilkkaa huonommat elämäneväät saanutta Mertsiä, vaan pyrkii näyttämään, että mies se hänkin on, omanlaisensa, mutta arvokas. Siinä on Huovisen viisaus. Vielä 40 vuoden takaakin Koirankynnen leikkaaja puhuttelee, kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...