Veikko Huovinen: Pylkkäs-Konsta mehtäämässä ja muita erätarinoita

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 2009 kuolleen rakastetun humoristin Veikko Huovisen omimpia kirjallisia temmellyskenttiä olivat lyhyet pakinat ja tarinat. Metsänhoitajana elämäntyönsä tehneelle Huoviselle eränkäynti, metsästys ja kalastus olivat tuttuja ja läheisiä. Pylkkäs-Konsta mehtäämässä on novellikokoelma, joka esittelee Veikko Huovisen intohimon salomaiden saloihin monipuolisesti ja kattavasti.

Kirjan novellien kautta pääsee tarkastelemaan Huovisen omaakin kehitystä kirjailijana pitkällä aikajänteellä. Kronologisesti järjestetyn kokoelman varhaisimmat tarinat ajoittuvat 1940- ja 50-lukujen taitteeseen – mukana on myös Huovisen ensimmäinen julkaistu novelli Joulukuusi ja teeret. Uusimmat ovat 1980-luvun puolelta. Kokoelman taso on paikoin hieman epätasainen, eivätkä erityisesti kaikkein uusimmat tarinat vähän liiankin alleviivaavassa ironisuudessaan ihan täysin minua sytyttäneet, mutta lähes 30 novellin joukosta löytyy toki jokaiselle jotakin. Parhaimmillaan Huovinen on kertoillessaan ilmeisen tosiin eräkokemuksiin perustuvia kala- ja lintujuttujaan. Erityisen mieltynyt Huovinen vaikuttaisi olleen kuhiin ja metsoihin.

Veikko Huovinen oli tunnettu rehevästä sanankäytöstään ja lämpimästä huumoristaan. Paljon hän kirjoittaa myös aidosta rakkaudestaan luonnossa liikkumiseen, ja todellisen erämiehen elämänkokemus kuultaa läpi kokoelman sivuilta. Huovinen ottaa myös rivien välissä kantaa ekoaatteen puolesta. Metsät ja järvet, suomalainen luonto – niitä ei rahalla saa! Huovisen eräjuttujen pituus on tyypillisimmillään viitisen sivua, joten näitä herkkupaloja on mukava napostella vaikkapa iltapalaksi vuoteessa tai mökillä, keskellä perisuomalaista havukorpea. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...