Miroslav Válek: Kosketuksia

Osta kirja itsellesi

Kun harmaan kevätillan kaatosade hakkaa ikkunaa, väsynyt mies avaa runokirjan hiljaisessa asunnossa. Hieman haikea, alakuloinen olo valtaa mielen, kaipuu ja kauniit – konkreettiset – säkeet uivat kuin salaa tajuntaan.

Kulmassa / Vuk Karadžičin kadulla / kaksi miestä taivuttaa terästankoja. / Se on vähän kuin runoilijan työtä. / Rauta rimpuilee ihmistä vastaan kuin säe. …

Miroslav Válek oli Slovakian tärkeimpiä runoilijoita. Hänen modernit varsin vapaamuotoiset ja monipuoliset runonsa koskettelevat kansallisia tuntoja herkkävireisesti. Válek on hyvin maanläheinen, eivätkä hänen runokuvansa ole mitenkään hirvittävän monimutkaisia. Arkipäiväisellä sanastolla pääsee pitkälle.

… Mutta säe säkeeltä / säe säkeeltä / syntyy ainutlaatuinen runo. …

Suomessa slovakin kielen harrastus keskittyy Jyväskylän yliopistoon, jossa slovakkia on opetettu jo yli 30 vuotta. Jari Aula on kääntänyt kokoelman Válekin runoutta lehtori Anna Kypön johdolla. Kosketuksia on kasattu kiinnostavasti, sillä kirja on kaksikielinen: aukeaman toisella sivulla on Válekin alkukielinen teksti ja toisella puolella käännös. Kirjaa elävöittää Maija Holman hienovarainen valokuvitus.

… Kaikkien niiden säkeiden kruunuksi, / neljänteen kerrokseen / asettuu taloksi sinisilmäinen ajatus. / Se alkaa silittää neljää seinäänsä: / miten kestävä onkaan / ja millä voimalla syntynyt runon linnoitus. // Suuremmilla lihaksilla minusta tulisi raudantaivuttaja.

Ulkona on synkeää ja märkää. Taidanpa lukea vielä vähän Válekia.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.