Miroslav Válek: Kosketuksia

Kosketuksia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun harmaan kevätillan kaatosade hakkaa ikkunaa, väsynyt mies avaa runokirjan hiljaisessa asunnossa. Hieman haikea, alakuloinen olo valtaa mielen, kaipuu ja kauniit – konkreettiset – säkeet uivat kuin salaa tajuntaan.

Kulmassa
Vuk Karadžičin kadulla
kaksi miestä taivuttaa terästankoja.
Se on vähän kuin runoilijan työtä.
Rauta rimpuilee ihmistä vastaan kuin säe. …

Miroslav Válek oli Slovakian tärkeimpiä runoilijoita. Hänen modernit varsin vapaamuotoiset ja monipuoliset runonsa koskettelevat kansallisia tuntoja herkkävireisesti. Válek on hyvin maanläheinen, eivätkä hänen runokuvansa ole mitenkään hirvittävän monimutkaisia. Arkipäiväisellä sanastolla pääsee pitkälle.

… Mutta säe säkeeltä
säe säkeeltä
syntyy ainutlaatuinen runo. …

Suomessa slovakin kielen harrastus keskittyy Jyväskylän yliopistoon, jossa slovakkia on opetettu jo yli 30 vuotta. Jari Aula on kääntänyt kokoelman Válekin runoutta lehtori Anna Kypön johdolla. Kosketuksia on kasattu kiinnostavasti, sillä kirja on kaksikielinen: aukeaman toisella sivulla on Válekin alkukielinen teksti ja toisella puolella käännös. Kirjaa elävöittää Maija Holman hienovarainen valokuvitus.

… Kaikkien niiden säkeiden kruunuksi,
neljänteen kerrokseen
asettuu taloksi sinisilmäinen ajatus.
Se alkaa silittää neljää seinäänsä:
miten kestävä onkaan
ja millä voimalla syntynyt runon linnoitus.

Suuremmilla lihaksilla minusta tulisi raudantaivuttaja.

Ulkona on synkeää ja märkää. Taidanpa lukea vielä vähän Válekia.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...