Eeva Vuorenpää: Kotkansilmän kartano -trilogia

Kotkansilmä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kotkansilmän kartanosta kertova trilogia koostuu teoksista, Kotkansilmä, Kotkansilmän perintö ja Kotkansilmän uusi loisto. Kirjojen kansissa jo suoraan ilmoitetaan, että kyseessä ovat kartanoromaanit… Täytyy myöntää suoraan, että tartuin näihin siis hieman epäröiden. Olikin iloinen yllätys, tämä on viihdekirjallisuutta, mutta hyvää sellaista. Tosin Kotkansilmän alussa kerrotaan myyttinen tarina kartanosta sekä eräs ennustus, jotka eivät lupaa hyvää sisällöstä.

Tarina kuitenkin vie mennessään, romaanit kuvaavat kartanon omistajien sekä heidän työntekijöidensä suhdetta ja maamme lähihistoriaa 1950-luvulta aina 1980-luvun lopulle asti. Lisäksi sarjan ilmoitetaan perustuvan osittain tositapahtumiin.

Erityisesti kirjoissa korostuvat vahvat naiset, naiset, jotka kantavat vastuun lopulta niin perheestä kuin toimeentulostakin viime kädessä. Naisen asema muuttuu, tytötkin saavat kunnon koulutuksen ja aikuinenkin nainen pääsee kaupunkiin töihin. Toisaalta kuvataan myös yhteiskuntaluokkien välejä, vielä 1970-luvullakin tämä on nähtävissä — oikeastaan tänäkin päivänä.

Kotkansilmän perintö
Kotkansilmän uusi loisto

Kirjasarja on viihdettä, mutta mukana on ajatuksen aiheitakin ja paljon mielenkiintoisia tapahtumia. Ei siis pelkästään rakkautta ja romantiikkaa, vaikka niitäkin mausteeksi toki tarjotaan. Erilaisten ja eri-ikäisten päähenkilöiden kirjo sekä heidän elämänsä sivuavat toisiaan välillä oudoissakin tilanteissa. Taiteelle, erityisesti runoudelle, musiikille ja maalauksille annetaan arvoa ja eräs Kotkansilmän perillisistä antautuukin näitä sivuavalle alalle.

Kotkansilmän kartanon omistajista ja heidän jälkeläisistään sekä kohtaloista kerrotaan paljon. Vähemmälle eivät kuitenkaan jää alkuperäisen kartanon työntekijät sekä heidän lapsensa, uudet tuulet kartanossa sekä uudet työntekijät. Mielenkiintoinen tarina erään kartanon alustavasta rappiosta ja uudesta noususta. Nuorten uusista ideoista ja niiden toteuttamisesta vanhaa kuitenkin kunnioittaen. Suruakin on toki tiedossa, sekin kuuluu elämään ja myös kartanon historiaan… Tarinaan on sopivasti sijoitettu Suomen ja maailman tärkeitä tapahtumia, samalla kuvaten myös eri henkilöiden suhtautumista asioihin ja mm. politiikkaan. Uskontoakin on mukana, tosin ja onneksi riittävän vähän.

Jos lukisin enemmän viihdekirjallisuutta, tämä varmasti kuuluisi suosikkeihini eli suosittelen kaikille viihteen ystäville hieman erilaisena makupalana — toivottavasti maistuu. Tämä oli myös yllätys esikoiskirjailijalta, joka tosin on tutumpi TV:sta ohjaajana ja toimittajana. Muutamassa kohdassa oli pieni hiukan epämääräinen sanonta, joka ei sopinut yhteyteen, muutoin kielikin oli onnistuneen selkeää ja kerrontatapa luettava eikä mitenkään kliseinen. Onnistunut trilogia, ei pitkittynyt eikä liian solmuinen, sopivan dramaattinen ja romanttinen — suosittelen tämän tyylilajin ystäville.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...