Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme

Kukkula jolle kiipeämme

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jos maailma ei vielä tiennyt kuka Amanda Gorman oli ennen tammikuuta 2021, sen jälkeen kaikki tiesivät hänet. Gorman lausui runonsa Kukkula jolle kiipeämme Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisissa 21. tammikuuta vuonna 2021.

Tammen julkaisema suomenkielinen käännös runosta The Hill We Climb on osoitus runoudesta, joka tavoittaa lukijansa myös alkukielen ulottuvuuksien toisella puolella. Tästä on tietenkin kiittäminen niin runoilijaa itseään kuin myös loistavia kääntäjiä, Laura Eklund Nhagania ja Aura Nurmea.

Täytyy myöntää, että olin alkuun skeptinen käännöksen suhteen, koska englanninkielinen runo ja sen esitystilaisuus saivat kylmät väreet kulkemaan selkäpiissäni. Uutta kirjallisuutta ja erityisesti runoutta valitessani tuppaan kääntymään aina mahdollisuuksien mukaan alkukielisiin versioihin, ne kun edustavat kirjallisuutta puhtaimmillaan ja niiden teksteissä ei ole käännöksien aiheuttamia muutoksia sekä synonyymejä.

Gormanin runo oli osoitettu presidentille itselleen ja amerikkalaisille, mutta samalla se oli osoitettu myös muulle maailmalle. Juuri siksi on hienoa, että historiallisessa tapahtumassa esitetty runo on käännetty näin hyvin myös suomeksi.

Amanda Gorman on kirjailijanuransa ohella sitoutunut aktivisti. Hän puhuu rotu- ja ympäristökysymysten sekä tasa-arvon puolesta niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Eli yhteenvetona: Jos mahdollista, lue tai kuuntele myös alkuperäinen esitys, mutta tämä Tammen julkaisema käännös on todella hyvä ja se kannattaa ehdottomasti lukea!

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...