Roope Lipasti: Kunnon virkamies Virtanen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pohjoinen on julistanut sodan! Vaikka koko Unionia koskevassa sodan aloittamisen aiesopimuksessa sekä sen liityntä- ja jatkopöytäkirjoissa se tehtiin jo mahdottomaksi. No, ainakin melkein. Suomi on aina ollut omanlaisensa alue Unionissa, mutta Virtasta ei mikään voisi hämmästyttää enemmän. Hän selvisi edellisestä sodasta ja oli vaikuttamassa paljonkin Unionin syntymiseen. Sen sijaan mahdollisimman vaikeasti ymmärrettäviä, laajoja ja kattavia asiakirjoja hän ei ollut laatimassa.

Sota on siis syttymässä ja virkamies Virtanen saa postissa upeasti Keskeis-Unionin vaakunalla koristellun kirjeen, jossa presidentti nimittää hänet neuvonantajaksi. Hänhän tuntee Pohjoisen tavat ja kielen, hän pystyy puhumaan järkeä joukoille. Hänen on siis ilmoittauduttava mahdollisimman pian rouva presidentille hallintokorttelissa.

Virtasen on lähdettävä nopeasti matkaan. Mukaansa hän ottaa tietysti Korhosen, Avustaja-mallin perussarjan robotin, jota hän on parannellut omien tarpeidensa mukaan muun muassa käsilaukuilla, joita on useita ja jotka sisältävät kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta. Korhonen on kaikessa kuin nainen ainakin, siis Virtasen mielestä… Ennen lähtöä hän yrittää selvitä eräistä byrokratian koukeroista, mutta huomaa sen lähes mahdottomaksi tehtäväksi. Lääkäriin joutuu odottamaan kolme päivää ja ravintolassa on lähes mahdotonta saada vesilasillista.

Sen sijaan matkallaan he törmäävät kaikenlaiseen vain Unionissa mahdolliseen: he näkevät konkreettisesti Unionin rahaputken, tulevat tutuiksi kaiken alleen tukahduttavan ja holtittomasti leviävän byokratiaruusulajikkeen kanssa sekä näkevät lomakkeen, jonka täyttäminen on terveydelle vaarallista. Presidenttiä on vain kovin vaikea tavoittaa, sillä kukaan ei ole nähnyt häntä pitkiin aikoihin. Matkan aikana mukaan työntäytyy myös aasi José, josta on joskus odottamatonta apua. Sillä matkan aikana todella tapahtuu; Virtanen joutuu antamaan neuvoja paaluvarustuksen sekä katapultin rakentamiseen ja moneen muuhunkin tärkeään sotaa koskevaan asiaan. He joutuvat hakemaan turvapaikkaa sekä tutustumaan asianomaiseen menettelyyn varsin läheisesti. Korhonen toimii erinomaisena apuna monessakin asiassa, vaikka hän onkin joskus turhan innostunut käsilaukuista…

Kuten asiaan kuuluu, Virtanen selvittää lopulta presidentin kohtalon ja kun kansalle annetaan aasi, sotakin saadaan loppumaan. Tosin ei kaikki aivan näin yksioikoista ollut, tietenkään. Virtasen ja Korhosen seikkailut Unionin eri kohteissa saavat lukijan joko nauramaan tai kiemurtelemaan nolona myötähäpeästä. Joskus nimittäin tuntuu kuin Virtanen olisi käynyt juuri teidän toimistossanne!

Kirjoittajalta jälleen satiiri, joka kertoo lisää Virtasesta. Virtasen historia olikin vain alkua, sillä Virtasella näyttää olevan paljon tehtävää vielä nykypäivänäkin. Suosittelen kaikille satiirista ja ironiasta pitäville, joille Unioni ei ole kauhean vakava asia ja politiikallekin saa nauraa ihan reilusti päin silmiä puhumattakaan raskaasta byrokratiasta!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Ei, ei vaan uponnut minuun. Niin paljon kuin pidänkin Lipastin kolumneista ja fb-päivityksistä, niin tämä vaan meni yli minun huumorintajuni.
    Paremmin uppoaisi, jos tuntisi EU-kuviot ja -edustajat paremmin, sieltä kai hahmoja oli poimittu, mutta en jaksanut niin syvälliseen lukemiseen paneutua.
    Ei vaan purrut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...