Jorge Zepeda Patterson: Kuolema kelloa vastaan

Kuolema kelloa vastaan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Bernad Hinault voitti Ranskan ympäriajon vuonna 1985, mutta tämän jälkeen ei kukaan ranskalaispyöräilijä ole saanut legendaarista keltaista paitaa ylleen pukea Pariisissa kilpailun päätteeksi. Marc Moreau voisi ominaisuuksiensa ja kuntonsa puolesta olla mahdollinen ranskalaisvoittaja, mutta hän on tallinsa kakkoskuski, jo viidettä voittoaan metsästävän Steve Panatan tärkein apukuski ja paras ystävä. Mutta tämänvuotinen ympäriajo on muutakin kuin 3500 kilometriä helvetillistä rehkimistä. Onnettomuuksia ja loukkaantumisia reitillä sattuu aina, mutta nyt ympäriajajien keskuudessa on murhaaja irti. Mitä murhaaja aikoo? Kenen pussiin hän pelaa?

Jorge Zepeda Pattersonia ei ole aiemmin suomennettu, mutta hänen pyöräilydekkarinsa Kuolema kelloa vastaan on sangen sähäkkä ja koukuttava tapaus. Meksikolaiskirjailija pääsee hienosti maailman kuuluisimman pyöräilykilpailun tunnelmiin ja kulissien taakse. Zepeda Patterson aiheuttaa lukijassa vainoharhaisuutta murhaajan seuraavaa liikettä odotellessa. Jännitys siitä, kuka oikeasti on syyllinen, säilyy ihan Champs-Élyséesin loppusuoralle saakka – ja niin säilyy jännitys myös itse kilpailun ratkaisun suhteen.

Pyöräilykuvaus ilman murhajuontakin olisi ollut ainakin lajiharrastajalle tai penkkiurheilijalle hyvä syy lukea Kuolema kelloa vastaan. Ranskan ympäriajo tarjoaa parhaimmillaan melkoista draamaa ilman rikoksiakin, ja Jorge Zepeda Patterson kirjoittaa tästä kaikesta: vuoristoetappien tuskasta, tasamaaosuuksien vauhdista, pirullisista joukkuetaktiikoista, kolareista, loukkaantumisista. Kuinka tärkeää on myös lepo ja palautuminen, sikäli kuin sitä kolmeviikkoisessa kisassa vain kahden lepopäivän aikana ehtii tapahtua. Zepeda Patterson kuvaa myös kuskien välistä henkistä kamppailua ja toisaalta keskinäistä solidaarisuutta vaikeina hetkinä.

Meikäläisen kaltaiselle penkkiurheilufanille uskottavasti urheilumaailmassa kiinni oleva kirja on aina tervetullutta luettavaa. Ja näin sydäntalvella ahmittuna ei se ainakaan vähentänyt kaipuutani kesäisille maantiepyörälenkeille. Kuolema kelloa vastaan saa vahvan suosituksen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...