Anne Holt: Kuollut kulma

Kuollut kulma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

22.7.2011 – taatusti päivämäärä, jota Norjassa ei koskaan unohdeta. Ensin pommi-isku hallintokortteliin Oslon keskustassa. Sen jälkeen lähes seitsemänkymmenen nuoren joukkomurha Utøyan saarella. Ei ehkä ihme, että tuon päivän muut tapahtumat jäivät ainakin aluksi hieman varjoon.

Samana päivänä menehtyi 8-vuotias Sander kotitapaturmassa. Hän oli ylivilkas poika, jolla oli ADHD-diagnoosi sekä käyttäytymisongelmia. Inger Johanne Vik sattuu tulemaan paikalle juuri tapahtuneen jälkeen, koska Sanderin äiti on hänen vanha ystävättärensä. Tilanne on dramaattinen ja vanhemmat hysteerisiä, hätäkeskuskaan ei vastaa terrori-iskun takia…

Koska kyseessä on kuitenkin odottamaton tapaturma, se vaatii ruumiinavausta ja poliisitutkintaa. Tutkintaan määrätään kokematon, nuori poliisi Henrik Holme. Hänellä on runsaasti omia pelkoja ja ahdistuksia, mutta hän pyrkii kuitenkin olemaan hyvä poliisi ja tekee paljon enemmän tutkimuksen eteen kuin oikeastaan lupa edes olisi. Ja hän alkaa epäillä, ettei hyvätuloisen ja keskiluokkaisen perheen kauniissa kodissa kaikki ole ollutkaan aivan kohdallaan. Kun perheen isän yritykseen kohdistuu talousrikostutkinta ja muutakin outoa on ilmassa, kaikki on käytävä läpi tarkasti.

Kun Inger Vikiä pyydetään myös yksityisesti osallistumaan tutkimuksiin, itse asiassa kahdeltakin eri taholta, tilanne alkaa vaikuttaa huolestuttavalta – Ingerillä on nyt omiakin huolia riittävästi. Sanderilla oli takanaan outoja lääkärikäyntejä sekä pieniä onnettomuuksia, usein mustelmia ja naarmuja. Mutta hänhän oli ylivilkas – olihan? Kun Henrik Holme ja Inger Vik lopulta yhdistelevät omia tietojaan ja haastattelevat kaikkia asianosaisia hieman tarkemmin, odotettua monitahoisempi, järkyttävä totuuskin selviää. Kirjan loppu ei voisi olla koskettavampi…

Anne Holt käsittelee sekä Utøyan tapahtumia että lapsen kuolemaa sekä tutkintaa tarkasti, mutta kuitenkin paljastavasti. Ongelmat eivät tule aina julki ajoissa tai niitä ei pidetä riittävän vakavina. Harvat myös joutuvat tuomituiksi teoistaan, kuten Suomessakin ollaan todettu. Trilleri pohjautuu väljästi tositapahtumaan ja tuo esille vakavia asioita, joihin on todella syytä kiinnittää huomiota tarkemmin. Silti kirja vie mennessään myös juonenkuljetuksen ansiosta, joka on äärimmäisen koukuttavaa ja ehkä yllättää lukijansa.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...