Timo Sandberg: Kuolontuoksu

Kuolontuoksu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lahtelainen komisario Erkki Heittola on ratkonut rikoksia jo useassa Timo Sandbergin kirjassa. Niistä viimeisin on Kullanhuuhtoja vuodelta 2019. Sand­berg on ollut viime vuosina erittäin tuottelias; hän on julkaissut kirjan vuodes­sa ja kaksi parhaassa. Heittola-sarjan lisäksi hän on kunnostautunut Suomen historiaan sijoittuvilla poliisi Otso Kekistä kertovilla dekkareilla, joista ensim­mäinen oli palkittu Mustamäki (2013).

Tällä kertaa on siis päästy jälleen lahtelaisen Heittolan seuraan. Hän saa rat­kottavakseen paitsi vuosien takaisen naissurman myös kaksi peräkkäin ta­pahtuvaa nuoren naisen murhaa, joista ensimmäisessä uhrin ruumis löytyy Lapakiston luonnonsuojelualueelta lautarakennelman alta ja toinen mytäjärve­läisen uimapaikan rannasta.

Kummankin tapahtumapaikan lähistöllä on havaittu salaperäinen mies, ja lu­kija saa pian ymmärtää, poliisit eivät, että kyseessä on romanttisella nimellä siunattu entinen merimies Kauno Kuohuvirta. Kaunolla on harvinainen erikois­ominaisuus: hän pystyy haistamaan jo matkan päästä ihmisten käyttämiä mahdollisia hajuvesiä ja myös heidän ominaistuoksujaan. Rikoksen selvittä­minen osoittautuu luonnollisesti vaikeaksi, eikä Kaunoakaan tahdota tavoittaa millään, vaikka hänestä on useita silminnäkijähavaintoja. Kauno pakenee taita­vasti poliiseja. Mutta onko hän todella murhaaja? 

Samaan aikaan Heittolan yksityiselämässäkin kuohuu. Hänen avovaimonsa ja työtoverinsa ylikonstaapeli Taru Lund on – lukijan mielestä aiheestakin – när­kästynyt Heittolan Lapin-retkistä toisen naisen kanssa. Eipä Tarukaan ihan yksin ole aikaansa viettänyt, mutta kumpikin vakuuttaa toiselle suhteiden ol­leen aivan viattomia.  

Kyllä Sandberg osaa dekkareita kirjoittaa pitkällä kokemuksellaan. Hänen kie­lensä on sujuvaa ja rikosjuonikin ihan taitava, mitä nyt ehkä pikkuisen ennalta-arvattava. Pidin kovasti myös lahtelaisesta paikallissävystä, vaikka en kaupun­kia sinänsä itse tunnekaan. Minusta suomalaiset dekkaristit ovat tässä yleen­säkin mainioita, ajatellaan vaikkapa Eija Piekkaria, joka kirjoittaa myös Lah­desta, sekä Seppo Jokisen Tamperetta ja Jaana Lehtiön Porvoota.

Ehkä kuitenkin pidän hiukan enemmän Sandbergin Mustamäki-sarjasta, kos­ka se on jollain lailla erityinen, vaikka historiallisen dekkarin kirjoittajia on mui­takin. Heittola-sarja on niin sanotusti hyvää perustavaraa, jolle varmasti aina löytyy lukijoita.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...