Marie Hermanson: Laakso

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaksoset, Daniel ja Max, erotettiin toisistaan jo lapsina. Kun vanhemmat erosivat, myös lapset kasvoivat erilaisissa ympäristöissä. He kuitenkin tapasivat aina kerran vuodessa, syntymäpäivänä. Se jännitti kaikkia: mitä he muistaisivat toisistaan, mikä heitä yhdisti ja erotti. He pysyivät kuitenkin erilaisina. Max oli sosiaalinen, energinen ja puhelias. Daniel vetäytyvämpi ja varovaisempi. Ulkonäöltään he alkoivat kuitenkin muistuttaa yhä enemmän toisiaan.

Aikuisina he tapaavat harvoin. Siksi Daniel yllättyy saadessaan kirjeen Maxilta. Max on Sveitsissä hoidossa klinikalla hermoromahduksen jälkeen ja kaipaa veljeään. Maxin elämä on ollut kaaosta, ylämäkiä ja nopeita laskuja. Hullunhyviä ideoita sekä liiketoimintojen äkillistä lopettamista. Isä joutui pelastamaan Maxin moneen otteeseen: oli oikeudenkäyntejä, itsetuhoista käyttäytymistä, vihaisia asiakkaita ja hylättyjä toimistoja. Erään oikeudenkäynnin yhteydessä hänelle tehtiin mielentilatutkimus ja hänen todettiin kärsivän kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Max on Himmelstalissa kuntoutusklinikalla. Upeita maisemia, oma autonkuljettaja vastassa sekä miellyttävä majoitus vierailijoille. Max vie Danielin syömään ja maistelemaan viiniä kylään. Danielista jokin vaikuttaa omituiselta, mutta hän ei oikein osaa sanoa mikä. Sitten Max kertoo, miksi hän kutsui Danielin paikalle: Daniel jäisi klinikalle ja esiintyisi hänenä. Hän kävisi hoitamassa erään todella tärkeän asian, mafian kanssa kun ei ole leikkimistä. Daniel kieltäytyy, hän ei suostu. Ei edes veljensä vuoksi.

Seuraavana aamuna Daniel herää Maxin mökissä, parta ajeltuna. Max on siis lähtenyt kaikesta huolimatta! Kukaan ei kuitenkaan usko häntä Maxiksi ja veli lupasi palata hoitohenkilökunnankin mukaan vielä käymään. Hän päättää esiintyä klinikalla Maxina, velihän on jo ajatellut kaiken valmiiksi ja luvannut palata parin päivän päästä. Kaikki ei ole aivan sitä miltä näyttää – ei todellakaan. Sen Daniel saa huomata jo ensimmäisenä aamuna.

Tapahtumat, yksinkertaisetkin, alkavat näyttäytyä eräänlaisena verhona muulle ja painostava tunne leijuu Danielin päällä. Hän pyrkii selvittämään joitakin asioita viattomasti, mutta kaikki ei tunnu olevan kohdallaan. Henkilökunta ja varsinkin ylilääkäri tuntuvat uhkaavilta. Miksi laaksosta on niin vaikea päästä pois? Ovatko asiakkaat jotain muuta kuin vain työuupumukseen sairastuneita yritysjohtajia? Mikä on totuus laaksosta ja sen asukkaista sekä hoitohenkilökunnasta?

Laakso on trilleri, joka jo lähes alusta alkaen henkii dekadenttia keski-eurooppalaisuutta ja pahuutta sen pelkistetyssä muodossaan. Hieno trilleri, joka johdattaa lukijansa kaksosten kohtaloiden läpi kuntoutusklinikalle sekä sen toimintaan.

Suosittelen kaikille psykologisten trillereiden ystäville. Minut tämä ainakin yllätti hyvällä kokonaisuudella ja persoonallisella otteella. Hienosti kuvailtu ja hieman kliseinen parantolaympäristö pitää sisällään aivan muuta. Sopii kaikille, jotka pitävät oudon klaustrofobisista, kafkamaisista trillereistä, joissa johtolangat, vihjeet sekä ratkaisut on ripoteltu sopivasti saamaan lukijaa kääntämään vielä yksi sivu, ja toinen… aina loppuratkaisuun asti.

Uskoisin tämän sopivan myös lukijoille, jotka eivät yleensä pidä trillereistä, jännäreistä tai dekkareista. Tämä on ensimmäinen suomennos Marie Hermansonilta, vaikka hän on julkaissut jo kymmenen romaania. Kirja sai ruotsalaisen kirjakauppa-alan pääpalkinnon keväällä 2012.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...