Riku Cajander ja Lauri Hallikainen: Lintu ja ääni : kotoiset lintumme solisteina

Lintu ja ääni

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lintu ja ääni keskittyy nimensä mukaisesti ääniin, ja erityisesti lauluun. Linnut ovatkin kuin solisteja. Kirjassa esitellään 75 kotimaista lajia, ja mukana tuleva cd on tärkeässä roolissa.

Myös tekstiosio on äänipainotteinen, kun taas esimerkiksi pesimäbiologiaa on käsitelty vain muutamalla lauseella lajia kohden. Mielenkiintoisinta antia ovat viittaukset vanhoihin uskomuksiin ja tarinoihin. Teeren kerrotaan olleen tietäjän apulaisen ja peipon laulavan takatalven yllättäessä: Pälävet peittää, pälävet peittää, tui, pui, kesä tulee.”

Lintujen äänten suora kuvaaminen sanoin on haasteellinen tehtävä. Sanooko tikli dip-lit vai sittenkin nimeänsä mukaillen tike-lit? Monen lajin kohdalla selkeämmän kuvan saa adjektiivien ja vertausten kautta, kuten punarinnan monimutkainen, kirkassointinen, soliseva ja hopeatiukumainen sävelvirta.

Kirja on suunnattu enemmän lintuharrastusta aloitteleville tai yleisesti luonnosta kiinnostuneille. Cd puolestaan tarjoaa myös konkariharrastajille – tai kenelle tahansa – sulosointuja. Siinä esittelee laulutaitojaan kirjava lajikatras allista västäräkkiin. Lajijaottelun olisi voinut tehdä muutenkin kuin aakkosjärjestyksessä, mutta se ei linnunlaulun rauhoittavaa vaikutusta vähennä.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...