Jean Rouaud: Maailma, likimain

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jean Rouaud’n omaelämäkerrallisen sukukronikan kolmas osa Maailma, likimain keskittyy kirjailijaan itseensä. Aivan liian nuorena isänsä menettänyt Rouaud tavataan nyt yliopisto-opiskelijana ja takauman kautta myös koulupoikana sisäoppilaitoksessa. Rouaud tapaa yllättäen uudelleen vanhan koulutoverinsa Gyfin, ja heidän välilleen kehkeytyvän alkoholinhuuruisen ystävyyden ympärille romaani rakentuu. Gyfin seurassa viihtyy myös kuvankaunis Théo, johon Rouaud päätä pahkaa ihastuu.

Mutta tarinan juoni ja tapahtumien kronologia eivät ole Rouaud’n kerronnan kannalta keskeistä, sillä pääosaan nousee hänen poikkeuksellisen hieno tapansa kertoa. Rouaud ottaa muutaman keskeisen hetken polttopisteeseensä ja kiertää tarinointinsa langat pienten yksityiskohtien ympärille. Otetaan käsittelyyn vaikka romaanin ensimmäiset sivut: Maailma, likimain alkaa hykerryttävän hienolla kuvauksella jalkapalloviheriöltä. Jos Albert Camus ottikin Sivulliseensa vaikutteita kokemuksistaan jalkapallomaalivahtina, tekee Jean Rouaud hienon sivulliskuvauksen vastentahtoisesta ja likinäköisestä kyläseurafutarista, joka ei halua sotkea vaatteitaan kuraisella kentällä. Kuivakkaalla itseironialla on keskeinen merkitys.

Myös kirjan myöhemmissä vaiheissa likinäköisyydellä on sangen suuri rooli. Silmälasien rikkoutuminen sadistisen opettajan vuoksi johtaa siihen, että Rouaudin kertojaminä kieltäytyy näkemästä tarkasti. Mutta sitten myöhemmin, sillä yhdellä kerralla, kun hän lopulta näkee kaiken, hän näkeekin paljon sellaista, jonka ei olisi tahtonut olevan tottakaan.

Maailma, likimain on erinomainen romaani, kuten kaksi edeltäjäänsäkin, Kunnian kentät ja Kuuluisia miehiä. Lukupinossa seuraavana odottava Lahjojanne varten pitänee aloittaa pikimmiten. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...