Worldwatch-instituutti: Maailman tila 2009 : Lämpenevään maailmaan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Arvostettu Worldwatch-instituutti on julkaissut vuosittaisia Maailman tila -raportteja vuodesta 1984. Tämänvuotisen raportin yksinomaisena aiheena on ilmastonmuutos. Kirjoittajat esittävät vakavan huolensa ilmastonmuutoksen jo todettavista seurauksista ja skenaarionsa nykymenolla odotettavasta katastrofista, mutta vakuuttavat, että muutos voidaan pysäyttää. Artikkeleiden taustalla on niiden varsinaisten kirjoittajien lisäksi suuri asiantuntijajoukko.

Kuudessa pitkässä artikkelissa käsitellään todettuja ilmastossa tapahtuneita muutoksia ja toimia, joilla muutoksia voidaan vakauttaa ja hillitä, sekä niitä päätöksenteon ja sääntelyn mahdollisuuksia, joilla maapallon ilmasto voidaan vakauttaa turvalliselle tasolle. Lisäksi osiona ”Ilmastolinkit” on tiettyyn yksittäiseen näkökulmaan keskittyviä lyhyitä artikkeleita, esimerkiksi naiset ja ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, pienten saarivaltioiden kohtalo ilmastonmuutoksessa, terveysuhat, ilmasto-oikeudenmukaisuus. Kirjan loppuun on vielä tiivistetty 39 avainkäsitettä ilmastonmuutoksen ymmärtämiseen ja niitä havainnollistavia kuvia ja grafiikkaa.

Tiedemaailmassa ei ole tapana yksinkertaistaa asioita. Ilmasto-ongelma on monimutkainen ja sisältää paljon epävarmuustekijöitä, kun ilmiötä tarkastellaan koko laajuudessaan. Kirjoittajat ottavat tämän huomioon ja pyrkivät esittämään tieteelliset kriteerit täyttäviä ja vertaisarvioinnin kestäviä tutkimustuloksia. Runsaasta tietopuolisesta ja numeerisesta faktastaan huolimatta kirjan artikkelit eivät mielestäni vaadi lukijalta erityistietoja. Esimerkiksi maataloutta ja maankäyttöä koskevassa kappaleessa ollaan lähellä ruohonjuuria ja jokaisen omaa napaa – ruuan tuottamisen ekologisia ehtoja ja ilmastovaikutuksia.

Kirja on erinomainen käsikassara ilmastonmuutoskysymysten ymmärtämiseen ja seuraamiseen. Kun perusasiat ovat hallussa, uutisvälineiden redusoidut tiedonjyvät putoavat helposti kohdilleen ja Kööpenhaminan ilmastokonferenssin odottelu käy… no, jännittäväksi.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...