Jukka Laajarinne: Hämmästyttävä härveli : Tarina energiasta

Hämmästyttävä härveli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kevät koittaa muurahaispesälle. Oksalla pesän yläpuolella roikkuu lentohärveli, johon latautunut energia uhkaa pesän turvallisuutta: jos kone putoaa, se tekee rumaa jälkeä pesälle. Niinpä tilanne täytyy ratkaista jollain tavalla. Härvelin saaminen puusta alas vaatii hankintoja ja toimenpiteitä.

Niinpä kertoja nappaa muurahaispesästä ötökkäystävänsä mukaan ja lähtee autolla ostoksille. Niin, autokin on eräänlainen ajoneuvo, kuten se lentohärveli. Millä energialla auto toimii? No, bensiinillä tietysti, kun bensiini moottorissa palaessaan tuottaa ääntä, lämpöä ja vähän liike-energiaakin. Mutta mistä se energia on bensiiniin tullut? Auringosta, lopulta, kuten lähes kaikki muukin energia, mutta miten tämä kaikki toimii, siinä riittääkin pähkäiltävää.

Hämmästyttävä härveli käsittelee alaotsikkonsa mukaisesti energiaa eri kanteilta ja eri esiintymismuodoissaan. Kirjassa on myös nokkelanvekkulia sanailua, joka tuo mieleen aikaisemman kokemukseni Jukka Laajarinteen kirjoista eli aivan absurdin Ruoalla ei saa leikkiä -kirjan. Ilahduttavan höpsöä menoa tässäkin on, jos hivenen vankemmin asialinjalla ollaankin. Kirjan on kuvittanut Mari Luoma, jonka piirtämät öttiäiset ovat persoonallisen ja sympaattisen näköisiä.

Tähän kirjaan on pakattu paljon hyvää pohdiskelua energiasta. Se myös herättelee lukijoita kysymyksin ja onpa sivuilla esitelty jokunen härveli ja koeasetelma, joita voi itsekin kokeilla. Kirja kuuluu teossarjaan, joka on ideoitu yhdessä Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen asiantuntijoiden kanssa. Hämmästyttävä härveli on suunnattu 6–9-vuotiaille; se vaikuttaa hyvältä kohderyhmältä kirjan yhdistelmälle lapsellisuutta ja tietosisältöä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...