Anna Pesonen-Smith: Matkalippu Bollywoodiin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Anna Pesonen-Smith päätyi Intiaan sattuman kautta 2000-luvun alussa ja siitä lähtien Intian kokemus ei ole jättänyt häntä rauhaan. Värikkäässä ja kaoottisessa maassa arjen melodraama täyttää aistit kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan tavalla, joka poikkeaa täysin suomalaisesta arkikokemuksesta.

Intia on tunnettu myös laulavasta ja tanssivasta elokuvatuotannostaan, jota usein Bollywoodyksikin kutsutaan. Hieman virheellisesti tosin, sillä Bollywood viittaa nimenomaan Mumbain studioiden hindinkielisiin elokuviin, ei koko maan tuotantoon. Siinäpä tutustumisen aihetta suomalaiselle opiskelijalle!

Matkalippu Bollywoodiin -matkakertomus kertoo Annan Intian matkoista viidentoista vuoden ajalta ja siitä kuinka hän päätyy opiskelemaan elokuva-alaa Kolkataan Länsi-Bengaliin. Intialaista kulttuuria voi tarkastella myös sen mittavan elokuvatuotannon kautta, ja niinpä Annakin viljelee viittauksia erilaisiin elokuvatuotantoihin kautta kirjan. Itselleni intialaiset elokuvat eivät ole kovinkaan tuttuja, mutta se ei onneksi vähentänyt matkakertomuksesta nauttimista tippakaan.

Annalla on kirjoittajana taito vangita hetki niin, että lukijana todella tuntee kulkevansa hänen vierellään haistellen ja maistellen paikallisia makuja ja tuoksuja. Sen sijaan mikäli kirjan olettaa olevan tietokirja, josta saa syvällisempää ymmärrystä intialaisesta kulttuurista ja historiasta, niin joutuu luultavasti pettymään. Toki kirjoittaja puhuu kirjassa intialaisesta kulttuurista ja sen ilmiöistä paljonkin, mutta asioita jäädään harvemmin taustoittamaan mitenkään syvällisemmin.

Sujuvasti kirjoittettu kirja alkaa myös hieman laahata loppumetreillä, sen jälkeen kun Anna on saanut elokuva-alan opintonsa päätökseen. Kirjan viimeinen osio on nimetty Nirbhayan, eli Delhin joukkoraiskauksessa kuolleen nuoren opiskelijan mukaan. Osiossa käsitellään laajemminkin naisten asemaa Intiassa seksuaaliseen ahdisteluun liittyen, mutta suuri osa luvusta kuluu loppujen lopuksi suht tavanomaisten lomamuistojen kertaamiseen.

Hyvä, joskin kevyt, kirja Intiasta ja sen elokuvatuotannosta kiinnostuneille.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 287 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...