Kirsti Kuronen: Merikki

Merikki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tutustumiseni Kirsti Kurosen säeromaaneihin jatkuu. Merikki on genren runomaisempaa laitaa ja kertoo kahden yläkouluikäisen tytön, Merin ja Ruusun, ystävyydestä, joka lakkaa olemasta. Ruusu toteaa Merille: ”Sun kanssa ei ole kivaa”, ja mitä siihen sitten enää voi? Entinen paras ystävä haluaa olla vain uusien kavereidensa kanssa.

Tämähän ei ole ihan tavaton tarina ja tällaisia välirikon kuvauksia nuortenkirjallisuudesta löytyy aika lailla. Merikissä kiehtovaa on se, että ystävyyden lopettanut Ruusu ei ehkä sittenkään ole se tarinan pahis. Pikkuhiljaa hahmottuu, miten Meri on oikeastaan ollut kaikkea muuta kuin hyvä ystävä ja miten ystävysten välinen luonne-ero voi saada ystävyyden tuntumaan raskaalta kokemukselta Ruusulle.

Kuronen on lisännyt kirjaan hieman mysteeriä: kaverit syyttävät Meriä valehtelusta, tämä kun on nähty elokuvissa. Ei edes moikannut, vaikka toiset huutelivat perään, ja sitten vielä kehtaa väittää, ettei ollut elokuvissa päinkään. Meri alkaa jo epäillä omaa järkeään.

Merikki on sujuvasti kirjoitettu, nopealukuinen säeromaani. Tarina etenee ripeästi ja käänteitä riittää. Heikompikin kärsivällisyys riittää kirjan lukemiseen, toisaalta tässä käytetään tyylikeinoja kuten kertojanvaihtoja, jotka eivät välttämättä kaikille lukijoille aukene. Tottuneelle lukijalle Merikki on kerralla nautittava, miellyttävä välipala.

Kovin syvälle näin lyhyeen kirjaan ei pääse uppoamaan, mutta ei kaikkeen tarvitsekaan. Merikki on aika nopea leikkaus tytön elämän ja ystävyyksien muutoskohdasta ja sellaisena mielenkiintoinen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...