Pat Cadigan: Mielenpeli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Allie Haas kokeilee kaverinsa tarjoamaa kiellettyä kahjohattua ja tulee hulluksi. Psykoosi on tavanomainen ja tarjoaa lievästi kiinnostavia hallusinaatioita. Yksi pikku ongelma vain: hulluus jää päälle. Onneksi kaveri, Jerry Wirerammer, on reilu ja kuskaa Allien kuivapesuun, vaikka siitä seuraakin laillisia hankaluuksia.

Niinpä Allieta syytetään laittomasta psykoosista ja hän joutuu todellisuusvarmennukseen. Koska Alliella on hyvin ainutlaatuinen aivorakenne, hänelle tehdään tarjous: rikokset voidaan unohtaa, mikäli Allie suostuu kouluttautumaan mielentason ammattilaiseksi, mielenpelaajaksi. Koska vaihtoehtona on vankila, Allie suostuu, vaikka onkin suhtautunut mielenpeliin — jossa ammattilaiset penkovat asiakkaidensa mieltä — vastahakoisesti.

Kirja on erikoinen. Varsinaista juonta siinä ei ole, tai se ei ole tärkeä — Allie jää kiinni, kouluttautuu mielentason ammattilaiseksi ja tekee töitä, kohdaten erilaisia asiakkaita. Sivussa kulkee juonne Allien ystävästä Jerry Wirerammerista, jota kiinnijääminen ei saa ravistettua kaidalle polulle. Tuloksena on hitaanoloinen kirja, jossa fiilistellään paljon mielenmaisemissa.

Mielenpeli on Pat Cadiganin esikoisteos, alunperin se ilmestyi vuonna 1987 kyberpunkin kulta-aikaan. Mielentasolla liikkuva kirja on melkoinen trippi outoon maailmaan. Kirjan kieli on hauskaa ja on varmasti tarjonnut suomentajalle haasteita. Hitusen alkuteoksen sanastoon perehtyneenä sanoisin Matti Rosvallin tehneen hyvää työtä — mielentason terminologia on suomeksi viehättävää.

Tea from an Empty Cupin tavoin Mielenpeli on omaperäinen ja haastava lukukokemus, joka ei kolahda ihan täysillä, mutta jättää silti jälkensä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...