William Gibson: Neurovelho

Neurovelho

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Luin William Gibsonin mestariteoksen viimeksi joskus 1990-luvun alkupuolella suomenkielisenä. Silloin en tajunnut enkä liiemmin pitänyt. Helmiä sioille! Sittemmin olen lukenut Gibsonin muita teoksia ja pitänyt lukemastani, joten pitihän tähänkin klassikkoon palata, tällä kertaa alkuperäisenä englanninkielisenä.

“The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.” kuulunee jo klassisiin ensimmäisiin lauseisiin. Siitä lähtee tarina, joka vie datacowboy Casen melkoiseen pyöritykseen. Huippuluokan hakkeri Case petti työnantajansa, joten hänen hermoratansa poltettiin pilalle hermomyrkyillä. Caselle tehdään tarjous, josta on vaikea kieltäytyä, sillä siihen sisältyy täysremontti ja paluu niihin hommiin, jotka Case osaa ja joita hän rakastaa.

Case tarttuu tarjoukseen. Tehtävän luonne on vähintäänkin hämärä, mutta korkean tason hommista on kyse. Rahaa ei säästellä, välineet ovat parasta laatua ja tehtävä vaikea. Palkintokin on siitä edestä luonnollisesti kova.

Tarina itsessään ei ole kirjan ihmeellisintä antia — se on monimutkainen, mutta ei sen kummempi kuin fiksummissa rikosjutuissa yleensä. Puitteet sen sijaan tekevät Neuromancerista jotain ihan muuta, varsinkin kun ottaa huomioon, että kirja on kirjoitettu 1984. Virtuaalitodellisuus ja maailmanlaajuiset tietoverkot eivät ole ehkä kehittyneet aivan sillä tavoin kuin Gibson niitä visioi, eikä Gibson joka kohdassa ehkä osannut visioida tarpeeksi, mutta yhtä kaikki Neuromancerin maailma on upea.

Kirja on lisäksi kirjoitettu hyvin. Paikoin teksti on turhankin tiivistä ja raskasta, mutta yleensä ottaen tarina etenee upeasti ja Gibson esittää tyylillistä taituruutta, joka on miehen myöhemmistäkin töistä tuttua. Hitusen epäilyttää, miten tätä edes pystyy suomentamaan, mutta Jyrki Kasvi oli Aikakoneessa vuonna 1992 sitä mieltä, että käännös on joitain puutteita lukuunottamatta hyvä.

Fantastinen kirja, siis, ja ehdottomasti suositeltavaa, ellei pakollista luettavaa tulevaisuuteen suuntautuneen kirjallisuuden ystäville. Neuromancer ei ole vielä 25 vuodessa vanhentunut pilalle.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...