John le Carré: Mies kylmästä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kylmä sota on kylmimmillään ja maailman silmät katsovat Berliinin muurille. Berliinin läntistä tiedusteluoperaatiota johtavan Alec Leamasin mieli masentuu, kun hän näkee parhaan itäsaksalaisen tietolähteensä murhan idän ja lännen rajalinjalla juuri, kun tämä kaksoisagentti oli loikkaamassa länteen. Leamas palaa Lontooseen, jossa tiedustelupalvelu asettaa hänelle uuden erittäin salaisen tehtävän, jonka tarkoituksena on vaarallisen saksalaisvakoojan surmaaminen. Operaatio vaatii kuukausien valmistelun, jona aikana Leamas näennäisesti jättää kaiken vanhan taakseen ja ajautuu täysin tuuliajolle. Sitten, kun aika on kypsä, Leamas loikkaa itään, mutta operaatio ei menekään ihan niin kuin Leamasin oli annettu ymmärtää.

John le Carré loi varhaisella tuotannollaan normit tiukkaotteiselle kylmän sodan vakoojatrillerille, ja hänen kolmas teoksensa Mies kylmästä on klassinen esimerkki genrestä. Juoni on monimutkainen, mutta kerronta etenee varsin suoraviivaisesti. Kovinkaan syvälliseen henkilökuvaukseen le Carré ei ryhdy, vaan pääpaino on tapahtumilla, tai oikeastaan jopa virkakoneistojen – niin läntisten kuin itäistenkin – pyörähtelyllä.

Kirjan tärkein sanoma oli varmasti melko kova pala aikanaan 1960-luvulla. Le Carré nimittäin suomii kovin sanoin koko läntisen maailman ideologiattomuutta ja toisaalta kerta toisensa jälkeen nousee myös esille se, että eivät rautaesiripun itäpuolen vakoojat niin kovin erilaisia läntisiin kollegoihinsa nähden ole. Niin juuri, kollegoihinsa – Alec Leamas selvästi kunnioittaa vastapuolen kuulustelijoiden ja urkkijakoneiston ratasten ammattitaitoa, ja tunnustaa selvästi omat puutteensa ja herkkäuskoiset lipsahduksensa. Hieno veto kirjailijalta!

Kuka onkaan konna ja ketä huijataan? Le Carré ainakin huijaa lukijaa ties kuinka monesti. Näemmä paras tapa harhauttaa vastapuolta on kertoa totuus. John le Carrén Mies kylmästä on hieno jännäri, jota kelpaa vinkata vielä 50 vuotta julkaisun jälkeenkin.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...