Lauri Viita: Moreeni

Kansi: Moreeni

Osta kirja itsellesi

Miksi ihmeessä vierastan klassikoita? Miksi luulen, että niissä on kynnys jotenkin korkealla? Ei niitä yleensä turhaan ole korotettu jalustalle.

Lauri Viidan Moreeni kertoo Tampereen pittoreskin kaupunginosan, Pispalan synnystä ja alkuaikojen elämästä. Pääosassa on Niemisen perhe, joka muuttaa Tampereelta tehtaan yhteiskeittiöasunnosta omaan taloon Pirkkalan puolelle Pispalan harjulle, josta myydään halvalla tontteja. Jyrkkään rinteeseen muodostuu kokonainen työläiskaupunginosa. Perhettä ravistelee työväenliike, sisällissota ja viimein 30-luvun lama.

Rankoista aiheista huolimatta päällimmäiseksi mielikuvaksi kirjasta jäi sen hauskuus. Viita kohtelee lukijaa hellästi; varoittaa lempeästi tulevista onnettomuuksista ja käsittelee päähenkilöiden rankkoja kokemuksia huumorilla, vaikka sitten vähän sarkastisesti yhteen kiristettyjen hampaiden välistä.

Klassikkoon tarttuminen kannattaa.

Kommentti

  1. Olihan tämä hieno. Varsinkin ensimmäinen luku kannattaa ehdottomasti lukea, jos ei muuta lukisikaan, niin hienosti se vyöryttää Tamperetta lukijan päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.