Howard Marks: Mr. Nice : An Autobiography

Mr. Nice

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mr. Nice on aikanaan Britannian etsityimmän – sekä erittäin mielenkiintoisen uran lopulta luoneen miehen, Howard Marksin, muistelmat. Älykäs nuorimies suoritti loppututkintonsa Oxfordissa, tuolloin takana oli jo kuitenkin paljon hyvää pohjaa uusille suunnitelmille. Koulunkäynti ja sittemmin opiskelu eivät liiemmin olleet rasittaneet. Miksi tyytyä vähempään, kun tarjolla on paljon rahaa, matkustelua sekä jännitystä ja uusia tuttavuuksia? Kannattaa siis ryhtyä huumeiden salakuljettajaksi ja vaikuttaa koko maailman huumepolitiikkaan, mielellään myönteisesti ainakin luonnontuotteiden osalta.

Yksi oikeudenkäynti kotimaassa ei ketään vielä lannista. 1980-luvun puolivälissä hänellä oli yli 40 eri henkilöllisyyttä, useita vääriä passeja, 89 suoraa puhelinnumeroa ja hän omisti tai oli osakkaana 25:ssä eri yhtiössä, joista suurin osa toimi kansainvälisesti. Iso osa toiminnasta oli toki laillista, vaikka rahanpesua varten tarvittiin myös välikäsiä. Hän oli sotkeutunut, lopulta ehkä onnekkaasti, nimellisesti vakoiluun M16:sta leivissä. Onnea todella tarvittiin, sillä USA:n viranomaiset halusivat kiihkeästi miehen telkien taa.

Marks ja hänen vaimonsa pidätettiin kotonaan Palmassa, Espanjassa 1988 ja heidät suljettiin paikalliseen vankilaan. Oikeudenkäynti joko Espanjassa tai kotimaassa Englannissa tai lähes missä tahansa muualla olisi päättynyt ehkä toisin. Koska kannabiksen kauppoihin, salakuljetukseen ja välittämiseen oli sotkeutunut runsaasti muiden maiden kansalaisia ja USA:n viranomaiset olivat jo pitkään halunneet käsiinsä omasta mielestään maailman suurimman salakuljetuskartellin johtohenkilön, oikeutta istuttiin lopulta Miamissa. Monien vaiheiden jälkeen vaimo lopulta pääsi kotiin huolehtimaan lapsista, mutta kirjoittaja tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen.

Kirja on puuhakkaan, karismaattisen ja älykkään miehen kertomus siitä, mitä hän etsi ja mitä mieltä hän todella joistakin asioista edelleenkin on. Älykkyys ei estänyt häntä joutumasta Yhdysvaltojen pahamaineisimpaan vankilaan, mutta se auttoi häntä selviämään siellä sekä saamaan itsensä ehdolliseen vapauteen vuonna 1995, vain seitsemän vuoden vankeuden jälkeen; lähes mahdoton tehtävä sekin.

Muistelmat vievät mennessään sekä hurjaan että erikoiseen elämään, mutta myös tutustumaan erääseen käsittämättömimmistä ja byrokraattisimmista oikeusjärjestelmistä sekä sen alaisiin rangaistuslaitoksiin kädestä pitäen. Suosittelen kaikille, jotka kuvittelevat poliisien ja viranomaisten olevan lahjomattomia, oikeusjärjestelmien oikeudenmukaisia sekä tuomareiden ja kanssarikollisten rehellisiä.

Tällä hetkellä Marks valmistelee ehkä radio-ohjelmaa tai esiintyy luennoitsijana, mahdollisesti hän kirjoittaa myös jatkoa muihin teoksiinsa, toimii tuottajana tai… salakuljettajana. Erittäin monipuolinen mies, jonka tarinoista ei voi olla pitämättä, ovatpa ne sitten rikoksia tai ei.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...