Paul Auster: Mr Vertigo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yhdeksänvuotias orvoksi jäänyt Walt saa yhdentekevälle elämälleen uuden käänteen, kun hän tapaa omalaatuisen mestari Yehudin, joka lupaa opettaa Waltin lentämään. Alkaa monta vuotta kestävä askeesi ja harjoittelu, mutta lopulta Walt saa itsensä irti maasta. Mestari Yehudi pääsee esittelemään yleisölle Ihmepoika Waltin, jonka menestys vie Waltin ja mestarin monipolvisille kiertueille ympäri Amerikan mannerta. Menestyksen mukana tulee myös vastoinkäymisiä, eikä Waltin taival tunnetuksi viihdetaiteilijaksi ole lainkaan yksinkertainen.

Paul Austerin Mr Vertigo liikkuu 1920- ja 1930-lukujen Amerikassa, ajassa ennen ja jälkeen Wall Streetin suuren romahduksen. Austerin herkullisen omituiset henkilöhahmot ja tarkkanäköinen ajankuva vievät mukanaan ensi sivuista alkaen. Ihmepojasta tulee vähitellen gangsterin oppipoika ja lopulta yökerhon omistaja. Kirja etenee lopulta lähes pikakelauksella kohti nykyhetkeä, jossa Walt kirjoittaa vanhana miehenä muistelmiaan. Paljon palstatilaa annetaan myös Austerin — ja Waltin — suurelle intohimolle, baseballin seuraamiselle. Kokonaisuus on totutun toimivaa Austeria.

Ei Mr Vertigo ole parasta, mitä Paul Auster on kirjoittanut, mutta vahva ja vaikuttava romaani se yhtä kaikki on (ja Austerin tapauksessa keskinkertainenkin on oivallista). Ehkä lopun pikakelausvaiheen laajentaminen tai sen jättäminen kokonaan pois olisivat parantaneet kirjaa, mutta mene ja tiedä. Austerin kyky löytää mielenkiintoista ja syvällistä sanottavaa pikkuasioista ja yksityiskohdista vetää minua kerta toisensa jälkeen hänen kirjojensa pariin. On helppoa suositella muillekin tätä erikoista ja vähän haikeamielista, mutta silti kovin kepeää ja pakotonta romaania.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...