Johanna Jasmine (toim.): Mräy : Saakelikirjat 13

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sarjakuva-antologioita tulee tätä nykyä luettua suhteellisen harvoin, mikä on sääli, sillä on aina mielenkiintoista lukea, miten monella eri tavalla ihmiset onnistuvat tulkitsemaan antologian kokoavaa aihetta. Antologiat ovat myös oivallinen tapa tutustua uusiin sarjakuvantekijöihin ja tulevaisuuden nimiin. Onneksi tähän pieneen puutteeseen tulee Turun Sarjakuvakerhon vuosittainen Saakelikirjat -julkaisu, joka on kerennyt jo kolmanteentoista osaan. Tämän vuoden teemana on mirri, jota antologian 24 tekijää ovat saaneet tulkita miten parhaiten näkevät.

Sarjakuvasta nousee esiin erityisesti neljä tekijää. Timo Niemen Mitä kissat ajattelevat meistä? tarkastelee ihmisluonnon absurdeja puolia kissojen näkökulmasta. Sarjakuva herättää kysymyksen, onkohan isoaivoisuus sittenkään aivan sellainen etu kuin kuvittelemme. Johanna Jasminen Joefeline kertoo puolestaan nuoruuden identiteetin rakentumisesta – tai tässä tapauksessa pikemminkin rakentamisesta – hyvinkin uskottavalla tavalla.

Eeli Laaninen kertoo hienosti piirretyssä sarjakuvassaan Genitaalikirurgian jälkeen asioita, jotka olisi kenties parempi jättää sanomatta ja Milja Hukuri yllättää monitulkintaisella sanattomalla sarjakuvallaan Suru-Miuku. Myös Katariina ja Ilkka Lapin (eli parivaljakko Lappi & Lappi) onnistunut dialogin käyttö sarjakuvassa Minne mirri häipyi hei? herätti erityistä huomiota.

Hyvää työtä kerhon jäseniltä, ja hieno voimanponnistus sarjakuvakerholta, että vuosittaisia sarjakuva-antologioita on onnistuttu julkaisemaan näinkin säännöllisesti. Jäämme siis odottamaan innolla taas ensi vuotta!

Johanna Jasminen Jofeline kuvaa nuoruuden kipupisteitä osuvasti.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...