Katja Bargum ja Jenny Lucander: Muurahaisten ennätyskirja

Muurahaisten ennätyskirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuoden 2022 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokaslistalta löytyi tällainen tietokirja muurahaisista. Nappasin tämän kirjastosta luettavaksi, koska olen kiinnostunut lasten tietokirjoista, nimi oli tuttu ja kansi houkuttelevan näköinen.

Kirjan on kirjoittanut Katja Bargum, jolta muurahaistietoa varmastikin löytyy; Bargum on nimittäin tehnyt muurahaisia tutkivan dosentti Heikki Helanterän kanssa vuonna 2019 ilmestyneen Suuren suomalaisen muurahaiskirjan. Nimensä mukaisesti kirja on järjestetty erilaisten ennätysten mukaan: jokaisella sivulla esitellään joku muurahaismaailman ennätys.

Kuvituksesta vastaa Jenny Lucander, joka ansaitsee täydet pisteet työstään: muurahaiset ovat pieniä ja itsessään vähän mitättömiä elikoita, mutta Lucander on onnistunut kuvittamaan teoksen tavalla, joka on selkeää, viehättävää, persoonallista ja tieteellisesti riittävän yksityiskohtaista ja uskottavaa.

Se, että kyse on ennätyskirjasta, tekee kokonaisuudesta vähän sirpalemaisen: kirjasta saa paljon knoppitietoa. Kyllä tästä jonkunlainen kokonaiskäsitys muurahaisyhteiskunnan elämästä ja elinkaarestakin syntyy, ihan vain irtofaktojen luettelemisesta ei onneksi ole kyse.

Veera Antsalon suomentama teksti on lapsille suunnattua ja helppolukuista, joten kirja soveltuu yhtä lailla ääneenluettavaksi pienemmille lapsille ja itse luettavaksi lukutaitoisille. Ilahduttava kuvitus houkuttelee kiinnostavan tiedon pariin, joten ei ihme, että kirja menestyi Finlandia-palkinnossakin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...